bokanmeldse

Dyriske muligheter

Boken lest som PDF fra forlaget.

En av vår tids mest betydelige bildebok-skapere, Alma-prisvinner Shaun Tan, er ute med ny bok der han reflekterer rundt menneskenes forhold til dyr og natur. Som mange medmennesker er jeg oppriktig glad i litteraturen, men også dyrene og alt som er vakkert. 

Tan har tegnet og malt og skrevet dyrene ut og inn av historiene. Boken rommer både sivilisasjonskritikk og poetisk refleksjon. 

Boka tenker etter og belyser menneskets relasjon til natur og dyr. Det er krokodiller i åttende etasje og sommerfugler på hendene. Så vakre, så bevingede, som besjeling. Jeg levde med. Fikk nytt liv. Gjenopplivet. Hei, ser du meg? 

En vår står på trappene. Innsektene våkner rundt meg. Noen spiser fisk. Fiskene svever i det omvendte havet. Verden er umulighetetenes univers. Jeg tenker på alle begrensningene våre og slipper tak i fornuften. Lar fantasiene fly. 

Boka viser gjennom 25 illustrerte historier med tekst oversatt av Hilde Matre Larsen hvordan dyrene kan redde oss. Språket er vekselsvis formet som dikt og prosa. Fra hunden til krokodillen og fra tigeren til frosken undersøker Tan vedvarende kjærlighet og destruktivitet vi føler for og utsetter medskapningene våre for. 

Illustrasjonene danner bilder av livet vakrere enn livet selv, tenker jeg. Likevel er de virkelighetsnære og i tråd med prosaen og taler til oss der dyrene vekselsvis går ut og inn av situasjonen. Dyrene snakker ikke, og deres natur forblir uforklarlig mens de samtidig forteller om våre suksesser og fiaskoer som art. Språk og kunst og mennesker og dyr i en vakker symfoni. Jeg går etter notene og klapper applaus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s