tilleggsvansker · Uncategorized

Mestringsstrategi med tallmagi

Miljøarbeideren på akuttpsykiatrisk så på meg og spurte: «Ble det vanskelig nå?» Rett etter fulgte spørsmålet: Har du en mestringsstrategi? Jeg skvatt til – så hun virkelig på meg at noe var annerledes enn da samtalen begynte? Jeg satt da hun spurte og telte de faste tallverdiene mine for å holde kaoset og tankene mine i sjakk. Jeg merket det ikke selv, at jeg var gått inn i tellemodus, fordi det er så automatisert hos meg.

Flere ganger samme døgn spurte hun om jeg telte igjen. Hver gang hun tok kontakt, merket jeg at jeg var inni tallrekkene. Mange med Asperger har vansker som er knyttet til tvang, også kalt OCD (tvangstanker og tvangshandlinger). Jeg klarer ikke legge fra meg tallene uten å fullføre, om jeg skal føle kontroll. Jeg må holde rytme og kontroll.

Det er nettopp fravær av kontroll som er vanskelig for mange med Asperger. Vi blir redde når verden føles kaotisk, og verden føles kaotisk når man ikke fungerer optimalt i sosial relasjon. Jeg føler meg ikke likeverdig med miljøterapauten, selv om jeg aldersmessig kunne vært venninnen hennes, kusinen eller til og med storesøsteren. Det var vanskelig for meg å dele hvordan jeg lever livet mitt, fordi det er så innstrammet, regulert og ritualisert. Andre ønsker ikke slike liv!

Likevel mener jeg at jeg har og opplever livsverdi og at (tvangen med) tallene hjelper meg, i all sin enkle magi, med å holde fokus, ikke bli vippet av pinnen og bare være til – som et likeverdig menneske på utsiden, der vi møter hverandre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s