asperger syndrom

Er du helt autist, eller? Diagnose som skjellsord

Stort sett møter jeg mennesker som er interesserte i meg og andre på spekteret. Ikke fordi vi er eksepsjonelle, men fordi vi også hører til samfunnet og noen ønsker å inkludere oss. Det er jeg glad for.

Samtidig, vet jeg at noen skylder på diagnosen min når de ikke får vennskap med meg til å fungere. Da er autisme(spekter) plutselig noe negativt, nesten som et skjellsord. Det handler da mye om selvet mitt, det at jeg tolker bokstavelig og har følelsene mine utenpå kroppen. Det er vanskelig for folk som prøver å være hyggelige med meg, hvis de møter veggen. Eller avvisning om du vil. Teksten fortsetter under bildet.

Jeg orker ikke Asperger, har jeg fått høre. Og jeg skjønner ikke Asperger. Det første er å gi opp mens man enda kan har erfaringer å dele med hverandre, som likeverdige. Det andre er å fraskrive seg meg som normalt menneske, å nærmest devaluere meg til noe ubrukelig og håpløst. Det er jeg ikke.

Jeg minner om å bruke ulike sokker, de vi tok på oss på downs syndrom-dagen. De menneskene som av noen kalles mongo. Vi begynte å respektere og verdsette annerledes i stedet. Dessverre ikke daglig, men vi stoppet i det minste opp og hyllet ulikheter. Det håper jeg vil smitte rundt i samfunnet vårt og øke toleransevinduet for hva som er godtatt og normalt nok.

Reklame

4 kommentarer om “Er du helt autist, eller? Diagnose som skjellsord

  1. At diagnoser blir brukt som skjellsord er dessverre ikke noe nytt. Får ofte kommentarer om at «Du er schizo så du er farlig»
    Det er derfor det er SÅ viktig å innføre mental helse som eget fag i skolen. Slik at alle kan lære om forskjellige diagnoser, slik at de kan lære seg å inkludere og forstå mennesker som har diagnoser, slik at de kan lære at det er forskjell på å ha en diagnose og å være farlig. Informasjon er alfa og omega når man skal bekjempe stigma.

    Likt av 1 person

    1. Det kan godt bli mer fokus på psykisk helse i skolen, men jeg har ingen tro på at det alene vil sette noen stopper for de som mobber og sjikanerer – de finner bare en annen «knagg» å henge fordommene sine på – og så fortsetter de akkurat som før.

      Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s