bokanmeldse

Viktige, verneverdige vennskap

«Heller være venn enn kul,» sitter jeg igjen med etter å ha lest boken COMPis av Hasse Hope utgitt på Aschehoug forlag (anmeldereksemplar) 2018.

Dette er en bok for ungdom, om vennskap og roboter – kunstige mennesker om du vil. Det er nemlig ikke en hvilken som helst robot, men en robot som skal oppføre seg som et menneske. Det er år 2057. Roboten Compis skal lære seg å bli kul. Han skal nemlig selges til ungdom som trenger en venn, og ungdom vil henge med de kule. Compis er nerd. Den kuleste gutten på Høyskol, Leo, får i oppdrag å lære han opp.

Leo møter på store utfordringer, samtidig som Hasse Hope skildrer spill levende om hvor kleine noen av samtalene Compis har med andre jevnaldrende før han har lært seg de «kule» sosiale kodene. For meg som har sett intervju med forfatteren der han fortalte om ungdomstiden og om å være litt nerd og for seg selv, føler jeg at han virkelig har brukt innsikten brilliant.

Boka visker vekk skillene mellom de som er kule og de som er nerder, og utviskningen fører til at det er å være venner som er kult, ikke å se ned på andre. Dette er samtidig en spennende (skaperne og politikeren bak roboten har en skjult agenda til og med). og humoristisk og alvorlig bok. Rene kinderegget! Det tror jeg ikke selv de kule ungdommene har vokst i fra. Foreslå en omtenksom, rørende bok til en tenåring du er glad i.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s