asperger syndrom · Funksjonsnivå

Emosjonell informasjon

Personer med autismespekterforstyrrelser, som Asperger, er ofte tregere til å forstå informasjon. Ikke fordi vi er dumme, men fordi andre ting enn det vesentlige i kommunikasjonen, blir lagt merke til av oss. Tuer kan bli til fjell. Altså, små detaljer eller bagateller, kan vi legge merke til på bekostning av den store helhet. Jeg blir lett forstyrret eller avledet, og kanskje opphengt i nettopp detaljen.

Hvis det som kommuniseres er følelsesmessig ømtålig, kan jeg særlig henge meg opp i detaljer og huske dem lenge etterpå. Ordlyden blir sentral, akkurat som om jeg filmer samtalen – og bare zoomer inn på det jeg selv tror er viktig, som for eksempel noe negativt med meg. Jeg glemmer da det nøytrale i budskapet og ser bare feilen ved meg som person.

For eksempel, har jeg sittet i møter om meg og behandlingsplan, og bare fanget opp at mennesker er sykemeldt på grunn av meg, i stedet for å se at de nettopp jobber med nok bemanning og prøver å få til at jeg kan bo slik i kommunal bolig med personalet hjemme hos meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s