foto

Intervju med fotografen i meg

Jeg beveger meg over gulvet, nesten lydløst. Jeg er på jakt. Etter motivet. Jeg søker etter detaljene. Finner mitt fokus. Fra et annet perspektiv. Jeg skummer rommet, finner min nye Canon EOS R, med fullformat-sensor. blar opp i bladet Fotografi og ser hva journalisten spør fotografer om, og begynner å stille meg de samme spørsmålene. Spørsmålene er altså tatt utifra bladet.

– Hvem er du? spør journalisten. Jeg er Helene, en hobbyfotograf med delvis journalist-utdannelseserfaring, mange år med en interesse for det skrevne bildet og det fortellende fotografiet. I en del år, fokuserte jeg på dukker. Nå fokuserer jeg mer på det levende, i naturen rundt meg, som blomster og farger og stemninger. Å fange en atmosfære.

– Hva har du i bagen? Canon R, adapter til EF fastmontert. Jeg har mine tre objektiver til ulike motiver, alle med ulik brennvidde og fokusområder. Det er en 24-70, en 100 mm macro og den lille telelinsa mi på 135 mm. Jeg har med meg en Blitz, i tilfelle lite lys eller et behov for å bruke lang lukkertid. Jeg har aa-batterier i tilfelle blitzen går tom. Jeg har med en pussefille, også – i tilfelle jeg får regndråper eller merker på linsene.

– Hva er din beste opplevelse med å være fotograf? Det er å være fotograf. Altså, bli anerkjent som fotograf. Være en av gjengen. En av de som lager kunst. En som ligner litt på de proffe forbildene mine. Og som får folk til å smile, slappe av og posere. Fryse øyeblikkene og lage de til fine minner, for meg og mine og ukjente som får opp øynene for noe jeg har skapt.

– Hva er din verste opplevelse med å være fotograf? Det første jeg opplevde på videregående skole, på linjen medier og kommunikasjon, var i møte med et speilrefleks i Frognerparken. VI hadde reist inn til byen for å gjøre oppgaven i et av fagene, med å fotografere skulpturer. Da vi fikk igjen bildene, ferdig fremkalt, var alle bildene svarte. Vi hadde ikke forstått teknikken. Jeg har sjelden følt meg så mislykket som akkurat da.

– Hva tar du med deg på jobb utenom kamera? Nå jobber ikke jeg som fotograf, men jeg har noen ganger på fototur med meg stativ og en liten lampe.

– Hva er ditt beste fotografitips? Prøv deg frem med manuelle innstillinger. Det gir fleksibilitet og en helt annen dimensjon og styrker mitt eierskap til bildene mine. De er produkter av meg, og ikke bare Canon. Vi blir et radarpar. Jeg har forresten tenkt å kalle opp min Canon R etter Radar, men jeg må smake litt på ordene. Som du skjønner, legger jeg mye vekt på språk og identitet. Det vil jeg la prege bildene mine også, selv om jeg kanskje ikke klarer perfekte eksponeringer hver gang.

– Hva liker du best å gjøre når du ikke jobber? Jeg liker å lese, seg til meg ord og bilder og få nye ideer å spinne videre på. Jeg liker også å se tv eller å gå tur. Inntrykk og bilder, også levende, er viktige elementer i livet mitt. Og hund, selvfølgelig liker jeg å dele så mye av livet som mulig med en hund. Voff!

– Hvem inspirerer deg? Jeg har flere fotografer jeg liker å se på bildene til, men ikke ett enkelt forbilde. Jeg liker å sitte på nettsider med bilder der eksponeringen står oppgitt, for å få noen ideer og større forståelse for teknikken bak det rørende og engasjerende bildet.

– Hva er din største drøm? Å dra til India og fotografere papegøyer og gatebarn, men også å ta det helt eksepsjonelle bildet av nordlys.

Takk til bladet fotografi for inspirasjon, sitat og lån av spørsmålene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s