tilleggsvansker

Psykiatrien (virkeligheten)

Jeg og personalet i boligen min, så De gales hus basert på Karin Fossum sin roman. Da filmen var over spurte den ene meg om det var basert på noe ordentlig. Ja, kunne jeg si; jeg har sett alt i virkeligheten. Det med at uro sprer seg, alarmen går og belter hentes fram. Jeg har sett alt. På virkelig.

Det kan virke skremmende og (forhåpentligvis) filmatisert for mange. Antakelig inkludert hun som spurte, kanskje var hun forskrekket. Men jeg har vært så mye på psykiatrisk sykehus at for meg, er en sånn film litt som å komme hjem. Og jeg husker på skjebner jeg har blitt glad i. Mennesker jeg vil huske for resten av livet. De er eller var virkelige (noen har dessverre gått bort.)

«Hjemme» kan man rutinene. Vet hvordan man skal opptre og kan være seg selv. Det som for andre er så fremmed og skummelt, har jeg under huden som en skikkelig godt brukt joggebukse sniker seg innpå og stryker meg over låret. Fordi det er noe man er vant til, noe man ikke blir overrasket og redd av, nettopp fordi man vet hva som skal skje. Forutsigbarhet, i noe som for andre ser totalt uforutsigbart og vanvittig ut.

Jeg tenker, at min bagasje gjør meg rustet til å bry meg om mennesker som virkelig har det vanskelig. En slags erfaringsempati. Og som noen har sagt, det som ikke dreper deg gjør deg sterkere. Kanskje har jeg ikke blitt sterkere, men har fått høy takhøyde for hva som er innenfor. Sånn mennesker i mellom. At det er rom for å være annerledes. Rom for å feile. Rom for å trenge hjelp. Og ikke minst – rom og mulighet for å reise seg igjen.

Jeg har sett det. I virkeligheten.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s