bokanmeldse

Livet, gravlunden, hunden og regnet

Jeg har lest Ro mitt hav (Samlaget forlag 2019, lesereksemplar), Jon Fosses dikt i utvalg ved skuespiller Anne Marit Jacobsen. Med denne diktsamlingen i hendene, kom jeg litt mer under huden på Fosse. Han som er spesielt kjent for å være dramatiker, men som også har skrevet romaner, dikt, kortprosa, essay og barnebøker. Nå i høst er han også aktuell med Septologien, som jeg har anmeldt her.

I denne samlingen med noen av Fosses aller beste dikt, har Jacobsen, som er en av de fremste formidlerne har hans litteratur her i Norge, valgt ut diktene hun liker aller best. De liker jeg også! De beveget meg fra første stund. Noen er om regnet. Noen er om hunder. Noen er om kjærlighet. Noen er om det store livet. Noen bruker språklige bilder som at håret er gult gress. Fosse skriver frem bilder slik at jeg kan se dem for meg som fotografier og levende bilder i bevegelse, kanskje en film.

Liker du dikt og vil oppleve høyverdig lyrikk på en folkelig måte (det er lett å lese og få forståelse for hva diktene handler om, uten å måtte analysere i detalj), er dette en samling vært å sjekke ut. Jeg synes samlingen viser et spenn som samler seg rundt det nære, altså at alt har en kjerne. Og ut fra denne kjernen blomstrer språket til Fosse og gjør meg rik.

En kommentar om “Livet, gravlunden, hunden og regnet

  1. Jeg setter sånn pris på at du skriver om bøker! Du har gitt flere tips, som har gitt meg gode lese-opplevelser. Og nå fikk jeg lyst til å titte på denne – jeg som aldri har prøvd meg på Fosses litteratur før. Takk! Og gode ønsker for dagene dine.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s