bokanmeldse

Lykkes skarpsindige legeroman

Nina Lykke er ute med Full spredning en legeroman, til stor fornøyelse for folk flest skal vi lytte til anmelderne og media. Lykke er også nominert i kategorien for skjønnlitteratur til Brageprisen 2019 med denne romanen. Jeg tror også leserne mine vil ha utbytte av boka, derfor vil jeg bruke dagens innlegg til å fortelle om hovedperson fastlege Elin sin praksis – og liv.

Vi følger fastlegen gjennom en dag på kontoret avbrutt av tilbakeblikk fra det siste året, denne dagen med pasienter som er kravstore og urimelige, vil ha de dyreste undersøkelsene og vet hva de har rett på. Elin, som sliter privat med å ha vært utro med Bjørn mens Aksel, den langrennfrelste mannen hennes, bedras av dem.

På legekontoret, der hun flytter inn med en IKEA-stol som kan omgjøres til seng, er også noe utenom det vanlige. Det er Tore, et plastskjelett, som snakker til Elin, korrigerer henne og irettesetter og gjør nesten narr av henne. Dette oppleves som satire for meg. Språket i denne romanen er så presist og levende at jeg grøsser og ler på samme tid. En fulltreffer!

Dette er også en roman om familieforhold, ekteskap og tilhørighet. Vi får innblikk i oppveksten, der Elin stod for mange av voksenoppgavene, en oppvekst der faren ikke var tilstede og moren var opptatt med andre ting. Vi møter moren hennes, som nå er dement – og til tider skalkeskjulet når Elin er utro med Bjørn.

Fra omslaget: «Full spredning er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.»

Forlag: Oktober (lesereks.)
År: 2019
Bokmål.
Sider: 283

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s