samfunn

Vi med trygd

Legen min så på meg på mandag, og sa noe rundt julegaver, det at vi med trygd hadde ikke så mye til julegaver. Da følte jeg meg plutselig annerledes enn jeg tenker på meg selv som. Jeg vet at jeg har ung ufør, men jeg føler likevel på en måte at jeg fungerer og har en ok økonomisk situasjon. Det er tydeligvis ingen selvfølge for oss som ikke har så høy inntekt.

Jeg er glad for at jeg er nøye på å spare litt hver måned, og at jeg alltid passer på når det er tilbud. Jeg håper at de andre med trygd, også føler at de har så de klarer seg. Det er vanskelig å være i en gruppe folk tenker at ikke bidrar, og når det i tillegg er både økonomisk og sosialt vanskelig, er det vondt å tenke på. Innlegget fortsetter under bildet.

For å forstå mer om oss trygdede, vl jeg lese romanen Mamma er trygda av Mimir Kristjansson. Nesten 350 000 hever uføretrygd i Norge, i følge omslaget. Forfatteren forteller om moren sin, som er en av dem.

Det er over 350 000 historier, for de som lever med menneskene som trenger uføretrygd og ikke kan arbeide, har også en versjon å fortelle. Legen min, fortalte meg en historie om meg som jeg ikke kjente igjen. Jeg er ikke stakkarslig. Jeg er ikke vanskeligstilt. Man kan mot forventning, være ressurssterk og trygdet. Jeg står sterkt (og er takknemlig for velferdssamfunnet jeg lever i og skatter til – det siste som jeg har til felles med alle andre trygdede.

Vi betyr noe, alle sammen.

2 kommentarer om “Vi med trygd

  1. Det er merkelig at det ikke er noen offentlig debatt om den åpenbare juksingen med tall og statistikker, når samfunnets utgifter feilaktig føres opp som inntekter (ref. at det skal skattes av uføretrygd).

    Liker

  2. Det har jeg tenkt en del rundt, også, for selv har jeg jo også ung ufør, det med svakhet eller styrke. Med asperger syndrom så er det nok begge deler, både åpenbare svakheter og styrker. Og det med tilleggsdiagnoser, det er ikke uvanlig, spesielt for jenter, visstnok, med høy grad av intellektuell kapasitet. Og ettersom jeg har fått med meg og skjønt, ut i fra både meg selv og andre, så følger ikke det å være på autismespekteret noen lineære grader. Det er syndromer, og består som sådan av mange forskjellige deler, sånn som hjernen er skrudd sammen hos oss på spekteret. Her litt Pink Floyd: https://www.youtube.com/watch?v=UIzw6NxM6zE

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s