bokanmeldse

Når robotene blir (smarte) mennesker

Jeg har lest Maskiner som meg av Ian McEvan som jeg fikk til bursdagen min av en god venn. Forlag, Gyldendal 2019. Boka var en leseropplevelse, samtidig som den minnet meg litt om det «mekaniske» ved meg også. Det rigide. Det at jeg ikke er så fleksibel i tanker og adferd, men at alt må være oppriktig og kontrollert og rettferdig.

Charlie får en slump penger og kjøper Adam, en ac de første fabrikklagde menneskene med kunstig intelligens. Sammen med Miranda som han er forelsket i som bor i etasjen over, desegnier han personligheten hans. Men denne roboten har også følelser, og forelsker seg i Miranda. Det blir et slags trekantdrama ut av et prosjekt som han egentlig tenkte skulle føre han selv nærmere Miranda. Adam leser kjærlighetsdikt for Miranda og de har også sex.

Dette er for meg en bok om rett og galt.
Der man får sin straff og soner. Der man lærer seg forskjellen på gode gjerninger og riktige løgner, og at alle må stå for valgene de tar. Kunstige mennesker tar ikke hensyn til omstendighetene, galt er galt uansett – viser ingen nåde. Jeg gir boka terningkast fem og anbefaler den både for kvinner og menn. Er du politisk engasjert og husker perioden i England på 1980-tallet med Margaret Tatcher vil du nok også få utbytte av de politiske skildringene.

En kommentar om “Når robotene blir (smarte) mennesker

  1. Flott innlegg Helene. Men Arkitekten sa til Neo i linken under i filmen Matrix, kampen mellom maskinene og Menneskene: «We’ve destroyed Zion (menneske byen) 5 times and we’re about to do that a 6 time, and we’ve become extremely Profficent at it – Which is why you (Neo) are summoned here».

    Allah sier whatever in Heaven AND Earth glorifies Allah. And The Shaddows (som vi sier noen er redd for sin skygge) Bows to Allah. He has The Hosts of Heaven and Earth and No One knows that but Him. … Believers for Believers and sexually amoral for sexually amoral – He split The Sea for Moses.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s