bokanmeldse

Levende bilder i bokform

Jeg har lest å smyge forbi en øks av Beate Grimsrud (Cappelen Damm 1998). Hun har et helt spesielt språk og bruker bilder som virkelig lever og får meg til å tenke ut av boksen, samtidig som jeg ser for meg persongalleriet. Grenser mellom liv og død får en ny betydning. Lever.

Det er syv søsken, en mor og en far. Lydia, som vil bli verdens beste, vokser opp (på 70-tallet). Det er om å tisse på seg på sommerleir, bli ertet av andre barn, å nærme seg Gud og å løpe fortere enn alle andre. Om å få gullmedalje. Skinner.

Boka danner et familieportrett og et selvportrett på en og samme tid. Det er en annerledes oppvekstroman om en spesiell, men også vanlig, jente i et spesielt hjem/univers om du vil. Det ligger under overflaten at Lydia kan oppfylle en diagnose. Tanten hennes, Marianne, sliter også med sitt. Rører.

Boka var Grimsrud andre roman og store, grenseløse gjennombrudd. Jeg fryder meg, ble revet med og inspirert til å utforske mer av Grimsrud sin litteratur. Hun er nå ute ned en splitter ny roman – Jeg foreslår at vi våkner – som jeg har begynt å lese. Engasjerer.

Terningkast til å smyge forbi en øks, fem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s