bokanmeldse

Klimaks

@ally_trip av Katrine Lekang, er en bok jeg akkurat har lest (Panta forlag 2020, lesereks). Den er skrevet for ungdom, men jeg lærte en hel del. La meg ta det fra begynnelsen:

Aleah og Lyder er to tenåringer som vokser opp med faren sin, etter at moren døde av sykdom da de var små. Han lærer dem om klimaet, men får en dag en idé om gjøre noe mer. Han sender dem ut i verden i et år.

På reisen får de gåter på mobilen som samler de to søsknene, og som fører dem til klimaeksperter over hele verden. De får også en reise som viser dem litt av moren deres, og hvor i verden hun har vært. Gåtene legger de ut på Instagram, med navnet ally_trip.

Samtidig baler de to med Aleha sine tunger tanker. Hun har gått til helsesøster en periode, men ingen har visst noe, helsesøster ville hun skulle gå i terapi, mens Aleah sa nei. Når broen finner det ut i dagboka hennes blir han veldig redd.

Romanen vever mennesker tett sammen, samtidig som de blir en del av noe større enn seg selv – nemlig klimakrisen, med løsninger. Det er en bok med tunge fakta som er vanskelig å svelge og lett å lukke øynene for. Men skal du lese denne boka, må du tåle å se. Den gir klimakunnskap på en tydelig og lettfattelig måte.

Boka er likevel ikke dømmende eller belærende, selv om den får frem at hvis vi bare fortsetter som før og lukker øynene for klimaendringene, vil isen smelte, flere ørken bred seg, arter forsvinne, havet stige og byer bli oversvømt osv. Det handler om å være glad i jorda, hele planeten vår. Og om å ta vare på de vi er glad i, på et sted vi kan overleve. Denne boka er en skikkelig hyggelig måte å lære om ubehagelige klimasituasjon.

Jeg får lyst til å bidra, som Aleah og Lyder og de andre klimaopptatte, og drikker med resirkulert papirsugerør – for det skal faktisk ikke alltid så mye til. Alle kan gjøre noe for å bidre til å begrense utslippene. Les en opplysende bok og vær en del av det engasjerte samfunnet – vi deler denne kloden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s