bokanmeldse

Produsenten, drømmen og virkeligheten

Jeg satt en helg og så på litteraturfestivalen i Korona-form på NRK2, den som egentlig skulle funnet sted på Lillehammer. I stedet var det tre solide kveldssendinger, der vi i en av dem ble introdusert for Eit praktisk menneske av Kjersti Rogemoen (Kolon forlag, 2019, lesereks). Det er jeg takknemlig for, for nå har jeg lest den og har utvidet horisonten min. Jeg ser utover livet, innover bygda.

Romanen handler om Liv Indrebø sin søken og flukt. Hun lengter mot et sted å bare være et praktisk menneske. Selvforsynt på et avsidesliggende lite gårdsbruk. Hun kjøper stedet, mens kjæresten Svein ikke ser poenget. Hun mangler litt kjærlighet til han, sammenlignet/målt opp mot drømmen om å være nyttig. Hun vil produsere, noe hun sliter litt med å få gjort i jobben på museet. Hun skal der produsere ord, men kraften til det virker svakere enn til å produsere på småbruket. Det er nemlig ikke helt det samme.

Boka er godt skrevet om et liv og en drøm og hvordan virkeligheten ikke alltid kan romme begge deler. Den er en liten bok på 87 sider, som forteller langt mer enn sidetallet kan tyde på. Boka er på nynorsk. Les den og få et avbrekk fra det digitale, kollektive jaget. Det fikk jeg, uten å føle meg verken som en einstøing eller ensom. Boka inneholder, og vekselsvis dekker, et behov jeg ikke har hatt brillene til å evne å se.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s