bokanmeldse

Up to date

Når jeg leser, synes jeg det er spennende og inkluderende/nært når litteraturen bruker hendelser og fakta jeg selv har vært borti. Gjenkjennelsesfenomenet kan fungere som et troverdig sceneteppe. I krimromanen Dronningen av Tove Taalesen (Panta 2020, anmeldereksemplar) er det absolutt tilfelle. Den er så oppdatert at den har med seg koronakrisen, karantene og pandemien. Den refererer også til andre aktuelle saker, som angrepet på moskéen. Karakterene i boka er oppdiktet, men jeg smilte godt da bloggeren med dobbeltnavn fra to andre kjente bloggere i dagens samfunn ble intervjuet av NRK-reporterene i et program om slottsballet. Klare paralleller til virkeligheten.

Dronningen er godt skrevet, kanskje så nøyaktig og levende nettopp fordi Taalesen selv har arbeidet på det norske slottet, og har et driv som drar meg gjennom over fem hundre sider. Det er en bok det er vanskelig å legge fra seg. Så litt om handlingen: Dronningen (dronning Ingeborg på femti år) inviterer til slottsball rett før Stortinget skal stemme over om monarkiet bør avskaffes. Det er på ballet en kunngjøring i gjære, som ingen vet om: Forlovelse mellom den spanske prinsen og hennes datter Charlotte. Men Serokin og en organisasjon han har i ryggen, planlegger et attentat. Det blir heseblesende inne på slottet, og den unge lakeien Tale, den første kvinnelige lakeien, blir mistrodd. Noen tror henne står bak, mens moren på pleiehjem sitter og venter på å se datteren lykkes på tv. Hun var så stolt, og så skjer noe.

Mer skjer. Ikke bare ett bombeattentat,
men også mange drap og drapsforsøk. Jeg skal ikke røpe hvordan denne dansen ender, det skal du få lov å oppleve mellom to permer selv. Terningkast fem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s