anoreksia nevrosa · foto

Fra knust til kunst

Foto.no, en butikk der jeg handlet kamerahuset mitt og annet fotoutstyr, samt har vært på kurs om makrofotografering, har også et bredt utvalg fotobøker. Jeg fikk tilsendt boken The Gatekeeper med og om fotografkunstner Lene Marie Fossen til denne omtalen.

Forsiden

Dette er en eksklusiv bok. Påkostet med brettede ark til å folde ut. Livet folder seg ut, mens et menneske forsvinner. Denne dobbeltheten synes jeg beskriver Fossens kunst godt. Fra å ha det vanskelig, til å skape noe som berører en hel verden, på et kunstnerisk og fotografisk høyt nivå. Det er en betydningsfull samling bilder med noen ord. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Slik åpner boken

Publikasjonen hyller henne som kunstner, men avslører også den vanskelige veien hun valgte å gå. Sykdommens (anoreksiens) alvor er heller ikke til å forbi gå. Hun døde dessverre i oktober i fjor, 33 år gammel, etter langvarig underernæring. Jeg er takknemlig for årene hun klarte å overleve tross alt det vanskelige og vonde. Det hele begynte da hun var ti år, og hun stanset prosessen med å bli voksen ved å slutte å spise. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Fotografi av side fra The Gatekeeper

Fossen fant sin uttrykksform med kameraet. Hun kunne både uttrykke seg og stanse tiden på en gang, som med matnekten ble dette en mestring. I denne boken, er det selvportrettene hennes som dominerer, men hun var også spesielt god til å fotografere andre mennesker. Jeg husker godt hvordan portrettene hennes gjorde inntrykk på meg da jeg så dokumentarfilmen om henne (Selvportrett, 2020) tidligere i år.

Boka kan akkurat nå kjøpes med tjue prosent rabatt her.

Reklame

En kommentar om “Fra knust til kunst

  1. Takk. Hun fotografen du snakker om har en trist Historie og er en person å se opp til enda hun er under oss når det gjelder kvaliteten på livet. Så det er noe å se opptil at hun jobbet for det hun trodde på og ikke slapp tak i sine prinsipper, og det betyr ikke at vi alle skal ha det vondt som henne også. For det er når det er vanskelig at vi skal vise hva vi er gode til, når det er lett og vi bare er glade er det ikke noe å bevise. Man skal alltid prøve å gjøre noe – fremtil man blir 30 og dette skjer av seg selv. Gud kontrollerer det. Eller?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s