bokanmeldse

Autismens ansikt

Jeg har lest en unik biografi om en person med autisme, fortalt gjennom hans mors øyne. Boka heter Tronds bok og er skrevet av Asta Øen Lundgren (SPISS forlag, 2020, lesereks). Det spesielle med denne beretningen, er at den begynner fra Trond var født, Lundgren har skrevet helt siden da, til han nå er femti år.

Moren forteller om hvordan Trond er. Det gjør boka fin. Vi møter han ansikt til ansikt, gjennom morens blikk og speiling. Jeg liker hvordan hun lar han få være seg selv, og er opptatt av tilrettelegging rundt han i stedet for å finne en kur eller noe mot det som «feiler» han. Han har flere diagnoser, blant annet psykisk utviklingshemming.

Jeg blir glad i Trond
og de som står han nær mens jeg leser. Han lever et viktig liv, som setter spor. Han har vært i avisa. Han har vært et norsk svar på Rainman. Han har vært en sjelden person, med uvanlige utfordringer. Trond er likevel også et godt eksempel på hvordan en autist kan få det dårlig når de rundt en ikke følger rutiner og gjør livet mest mulig forutsigbart. Jeg kjenner meg igjen i flere av episodene der det går galt, som person på autismespekteret. Det handler om at følelsene ikke er til å stole på, at jeg overreagerer og får det vondt når jeg ikke har oversikt.

Det er ingen «høydare» litteraturmessig og språkmessig, det er flere skrivefeil og ikke så godt språk, men den er likevel verdt å få med seg både for personer med autisme, deres pårørende og menneskene som arbeider med personen med autisme. Det er førstehåndskjennskap, som ikke enhver annen forfatter ville sitte inne med. Derfor er det gledelig at Lundgren har skrevet denne biografien: Et viktig og godt portrett, terningkast fire.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s