bokanmeldse

Victors vei

YouTube-Victor (Victor Sotberg) er nå forfatter.og hvilken selvbiografi han leverer. I samarbeid med Erik Eikehaug har han skrevet boka Bare Victor (Gyldendal 2020, lesereksemplar fra forlaget), som er illustrert med fortellende tegneserier av Charlotte Sandmæl.

Boka passer for alle over ti år, og er en glimrende introduksjon til livet som litt annerledes, eller der man føler seg utenfor. For så å finne seg selv igjen.

Victor følte seg ensom, mislykka, var redd for å gå på skolen. Ble mobbet, og lengtet etter å flykte fra verden. Heldigvis fantes både bøker og dataspill. Men også etterhvert teater, der han kunne spille og underholde og tulle og tøyse og glede andre.

Victor fant ikke Narnia i klesskapet som i fantasy-litteraturen, selv om han ønsket en magisk verden utenfor virkeligheten. Men virkeligheten kan også være litt magisk. Og trenger du å flykte litt, kan denne boka være din hemmelige verden.

Victor er ærlig i boken, om følelser og opplevelser. Han forteller om å være bifil, slik han også er et forbilde for andre som liker både gutter og jenter via YouTube-kanalen sin.

Jeg kjente meg igjen i fortellingene om mobbing. Og i historiene om å bille beholde det trygt hjemme, aldri ta med seg mobbingen hjem. Holde alt for seg selv. Men så kommer man til et punkt, der det er så viktig å si fra. Velge livet og de gode menneskene, og bare være seg selv. Den fineste biografien jeg har lest i år, og jeg liker at den også passe for de yngste ungdommene.

Dette er reell virkelighetsflukt tilbake til livet som seg selv. Anbefales på det varmeste, også en fin julegave til noen som tviler på seg selv og plassen sin i verden. Avslutningsvis gjengir jeg noe Victor skriver om seg selv:

«Jeg er kreativ, snakker høyt og ler enda høyere.

Jeg tar plass fordi jeg fortjener plass.

Jeg gir deg plass fordi du også fortjener plass.

Jeg er klønete, en evig drømmer, en gledesspreder.

Jeg tror på en bedre verden og håper på det beste for alle.»

Side 137
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s