bokanmeldse

Ekko av autisme

Noen ganger, kjenner man livets ringvirkninger. Det å leve med en diagnose og en interesse for litteratur, kan gi muligheter. Jeg var så heldig å få være med i prosessen av at denne romanen ble til, som konsulent/støttespiller. Det er med stor glede og ekte innlevelse jeg i dag forteller om Olaug Nilssen sin nye roman Yt etter evne, få etter behov (Samlaget 2020, lesereks). Omtalen blir fordi jeg har et forhold til prosessen kanskje ikke helt nøytral om jeg skulle anmelde boka helt ordinert, men jeg vil gjerne fortelle om boka likevel her i bloggen min i dag. Innlegget fortsetter under coverbildet.

Denne boka tar for seg ringvirkningene rundt et barn med autisme og utviklingshemming. Det er om en vanlig familie, som slutter å være vanlig. Lea er mor til Benjamin, men blir syk og gir fra seg omsorgen. Hun tror hun har ME, deretter PTSD, og hun prøver å håndtere hverdagen med å drive gården Hay Day på iPaden. Rakel, storesøstera, blir nærmeste omsorgsperson for Benjamin. De bruker å gå turer i fjellet sammen. Men så går det ikke lenger, en dag Rakel for omgangssyke. Og da får hun kjenne på at familien ellers ikke stiller opp. Mor til Rakel, Gunvor, og faren Sverre, er hos Rakel og Lea sin søster Linda for å passe de to friske barna deres slik at de ikke må være i barnehagen og få omgangssyken inn i hus. Benjamin får et akuttmpphold på avlastningen, men da han leveres tilbake av Petter, er ikke Rakel hjemme for å ta imot han.

Olaug skriver nært og levende,
viser en stor innsikt, om å leve tett på autisme og psykisk utviklingshemming. Den alvorlige, men også humoristiske romanen med glimt i øyet (hvis en roman har øyne) tar for seg hvordan det er å leve i samspill og hvordan livene påvirkes av hverandre. Som et ekko, forplanter autismen seg i alle ledd – både ringvirkninger hos familie og avlastere. Olaug ser der andre snur seg vekk, og viderefører tematikken fra Tung tids tale som jeg kalte den beste boka jeg har lest om autisme. Yt etter evne, få etter behov er ingen repetisjon, men i stedet en minst like viktig bok. Andre medier har omtalt romanen som høstens høydepunkt. Det er denne boka for meg også, både personlig som jeg har vært inne på i innledningen her, og på et mer samfunnsrelatert og litterært nivå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s