bokanmeldse

Forsvinningsnummeret

Jeg har lest Mirjam Kristensen Et plutselig mørke (Forlaget Oktober 2020, lesereksemplar).

Judith og Hulda var venninner. Sånne venninner som passet helt sammen. Hulda hadde selv ikke venner da Judith «fant henne» på skolen. De to har nå akkurat gjenopptatt kontakten etter mange år. De ferierer sammen i et spansk hus med familiene sine. I etterkant av ferien drar Hulda, på et kunstneropphold, men kommer ikke hjem igjen til planlagt tid. Ingen kan finne henne.

Etter elleve dager
, kommer hun hjem, men sier ingenting om hvor hun har vært og oppgir ansvaret for sin eldste sønn, uten noen forklaring. Simon bor da hos Judith og mannen til han det siste semesteret til han er ferdig med videregående. Han får seg kjæreste, og hans beste venn omkommer en dag de er på stranden. Det er med andre ord mye liv og død og eksistensielle vendinger, samtidig som boken er tilsynelatende hverdagslig.

Et plutselig mørke er en øm og var roman om lengselen etter å bli sett, higen etter å bli borte, gleden over å møte noen og sorg over at ingen egentlig kjenner oss slik vi virkelige er. Det er så mange bekjentskaper, som blir til blekne minner. Romanen viser at vi ikke forsvinner for å unngå å bli funnet, men for at lengselen etter å finne oss skal øke. Og den øker hos Judith på jakt etter Hulda, der hun til tider er desperat og kontakter alle tenkelige ledd.

Romanen er både nær, jordnær og presis,
samtidig som den klarer å skrive frem den voldsomme desperasjonen når noen forsvinner. Og i det å være borte fra en selv. Jeg liker språket til Mirjam Kristensen og lever meg inn i personalgalleriet. Dette er en bok jeg virkelig kommer til å huske. Jeg savner når jeg leser, det å være i total enhet med fellesskapet, det å vite at jeg vil bli savnet. Slik alle antakelig kjenner på, men som få setter ord på. Denne romanen gir jeg en sterk femmer, mens jeg sender en melding til en jeg er glad i.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s