bokanmeldse

Til å spise opp

Jeg har lest Den spiselige kvinnen av Margaret Atwood (Aschehoug 2020, lesereksemplar). Det er forfatterens debut fra 1969 som her har blitt oversatt til norsk.

Marian lever et normalt liv som ung kvinne med en jobb i et firma som driver med spørreundersøkelser for markedsføring og deler leilighet med en venninne og har en kjæreste som jobber som advokat. Så frir kjæresten, og hun får behov for å bryte ut av normaliteten.

Marian treffer Duncan som er ganske annerledes, og hun begynner også å få et helt spesielt forhold til mat. Alt lever, og kan ikke spises. På en måte saboterer hun planene sine, og det livet hun kjenner. Ironisk nok tror jeg hun egentlig ønsker full kontroll.

Språket er humoristisk og flyter godt. Det er drivende spennende og som anorektiker føler jeg på noen av vanskene hun møter når forholdet til mat blir komplekst. Dette er en bok jeg vil ta fram igjen når jeg kjenner meg ensom eller kjeder meg litt med mine egne problemer. En sterk femmer på terningen. (Jeg kunne bare ønske oversettelsen kom tidligere, slik at den var enda mer tidsaktuell med omgivelsene i boka teknologisk utvikling osv. Men det er ikke noe som svekker bokens karakter, slagkraft og budskap.) Vel bekommen! Dette er brilliant servert av Atwood.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s