bokanmeldse

Fredelig

Jeg har et kunnskapshull. Jeg har aldri klart å engasjere meg i andre verdenskrig, og mangler kunnskap. Jeg leste tidligere i år Leksikon over lys og mørke av Simon Stranger, en av de bedre bøkene jeg noen gang har lest, og følte meg litt mer opplyst. Da jeg nå leste Oppdraget av Hans Olav Lahlum (Cappelen Damm 2020, lesereksemplar fra forlaget) ble jeg igjen bergtatt.

Oppdraget er en roman med tematikk fra andre verdenskrig. Handlingen er lagt til tirsdag 18. mai 1943. Ja, du leste rett – romanen er en eneste dag. Faktisk utspiller nesten hele handlingen seg i løpet av to timer. En ung kvinne våkner av at det banker på døren, og hun får et oppdrag som kan redde mange menneskeliv. Hun skal frakte en motstandsmann over grensen til Sverige.

Kvinnen risikerer sitt eget liv, men sier ja. Moren hennes er død, faren vet hun ikke hvem er og hun har ikke egen familie som vil savne henne. Hun og flyktningen har engasjert samtale mens de reiser mot Sverige på fluktruten sin. De er hele tiden redde for at tyskerne skal oppdage dem. Flyktningen har fire liv på samvittigheten, mens kvinnen som er kristen synes det er veldig vanskelig å bære å kunne drepe flere mennesker.

De skal frakte en ryggsekk
over grensen, og dens innhold er avgjørende for hvordan det går med veldig mange mennesker. Det er flere etiske dilemmaer og spenningsromanen klarer å engasjere meg. Ikke bare i boka, men i menneskene som levde under krigen. Språket er godt og boka velskrevet. Epilogen virker naturlig flere tiår etter krigen, der vi får nøstet opp resten av kvinnens historie. Jeg vil anbefale boka som får full pott på terningen av meg, både til de som (som meg) føler de mangler innsikt fra krigens dager, og til de som er historieinteresserte.

Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I etterordene, inviterer han til å ta kontakt ved kommentarer. Jeg kommer til å ta kontakt med denne besettelsen, fordi jeg føler at han fortjener å vite at en 36 år gammel kvinne fikk utvidet horisonten sin, og evnen til å føle empati. Selv om hendelsen i romanen er opprørende, følte jeg meg fredelig etter å ha lest, som om jeg også hadde fullført et oppdrag – å lære å forstå andre typer livshistorie enn min egen.

Reklame

En kommentar om “Fredelig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s