bokanmeldse

Vakkert og vondt (krig, kjærlighet og utryddelse)

Jeg har lest Simon Stranger sin roman Leksikon om Lys og Mørke (Aschehoug 2018). Da han fikk vite at kona sin familie har bodd i huset der Rinnan-banden holdt til og torturerte jøder, gravde han frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde og de som ble drept.

Stranger henvender seg til en som er død gjennom hele boka, der han ruller opp historien hans. Følger barna, barnebarna inn i fortsettelsen. Men også Rinnan følges, hvordan han utvikler seg til å være det mørkeste av det mørke. Ydmykelser og utenforskap skaper denne personen som utrydder og dreper. Samtidig trer fortellingen om overlevelse og tilhørighet og samhold frem.

Boka er skrevet litt som et leksikon med at hvert kapittel er en bokstav i alfabetet, og at han velger ut ord på den bokstaven som han skildrer og forteller rundt. Dette er en spennende vri, som lyser opp språket.

Dette er det beste jeg har lest om krigens dager. Boka er hele tiden spennende, og så veldig nært innpå menneskene den beskriver. Det er nærkontakt med både utstryddelen og trusselen Rinnan og de som kjemper for å overleve det han og andre gjør mot jødene. Dette vonde, dette vakre. Som å elske hverandre, vokse opp, fostre nye barn. Forfatterens fjortenåring som har hørt om han derre Rinnan, livene som møtes og historiene som flettes i hverandre. Terningkast meget sterk fem.

Reklame

En kommentar om “Vakkert og vondt (krig, kjærlighet og utryddelse)

  1. Tilbaketråkk: Fredelig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s