asperger syndrom

Autistisk måte å være på?

Jeg kommer inn i rommet, setter meg ned, venter. Inni meg er det full protest, fordi jeg er usikker. Derfor ser jeg ned i bordet og møter ikke blikket til psykiateren mens mine to personale forteller at de ikke har noe de vil snakke om/ta opp. «Protester» eller uvilje til å delta er i følge heftet Partnerkompetanse utgitt av Spiss forlag, et trekk på autistisk væremåte. Protestene kommer ofte på grunn av utrygghet.

Når jeg «protesterer»
er det kanskje fordi jeg ikke klarer å fylle rollen som forventes av meg. Men det gjør vondt for meg også! Det blir et sprik mellom den jeg er, den jeg vil være å det som kreves av et voksent menneske. Kravene som stilles til meg, kan innebære endringer jeg ikke håndterer eller rett og slett være urealistiske. Det føles truende og skremmende, når jeg ikke klarer å innfri.

I heftet står det at protester kan komme i form av negative ytringer og/eller i form av utfordrende adferd som for eksempel å legge seg ned, flykte eller gå til angrep på materiell eller personer og at selvskading også kan forekomme. Jeg er av de som både bruker stygge ord og som kan skade meg selv, samt velte bord og andre ting omkring meg. Men det kjennes ikke som en protest, mer som en protest, mer som en konsekvens av å leve under forhold jeg ikke håndterer.

Jeg mener nemlig ikke
å få andre til å endre seg, selv om jeg ikke klarer å endre meg selv nok til å fungere «normalt». Jeg løftet derfor blikket mitt, da vi to ble alene. Da var det rom til å være meg, som den ene halvdelen av relasjonen.

En kommentar om “Autistisk måte å være på?

 1. Min venn Helene 🙂 Hei

  I Guds Navn den nåderike den barmhjertige

  Du sa: Når jeg «protesterer» er det kanskje fordi jeg ikke klarer å fylle rollen som forventes av meg.

  Jeg/du sier (som Asperger): Kærlighet forventer Ingenting. Jeg mener godhet forventer Ingen Ting. Jeg (og du) er Ingen Ting. De forventer meg og deg. Vi er Ingen Ting dvs Asperger og Kongelige Vakter 🙂 … Kongelige Vakter av Kongen Allah, eller Toalett Vaskere av Kongen Allah … Alt bare Allah og Kjærlighet (du kan velge)

  Folk flest har ikke Kjærlighet å gi bort, så de «kommanderer» deg (det betyr de spør deg) med skuespilt kjærlighet … Verden er skuespillere lang flest og defefor de har ikke kontakt med Realiteten og de ber deg om hjelp på en Klønete måte

  Du kan tenke etter 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s