bokanmeldse

En drøm (to i en)

Erik Fosnes Hansen satte sitt preg på bokhøsten 2020 med noe helt spesielt. Boka heter Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin (Cappelen Damm 2020, lesereksemplar fra forlaget) og har blitt kalt årets gøyeste roman av anmeldere. Nå var det meg den skulle få forsøke å begeistre.

Det greide den. To omreisende gullmakere møtes på landeveien og ender opp i Jüterborg, en liten by. Der sitter en katt og en hund og følger med på alle som kommer, og de fatter mistanke. Katten er spesielt interessert og bekymret. Et annet sted i byen, er en gutt som ikke kan oppføre seg og hans dødelig syke søker innelåst på hver sin døra i et fattig hus, som det viser seg å bo forbudte, hvite mus i. Og samtidig, i det gamle slottet, kjeder markegrevinne Clotilde som har blitt hersker vettet av seg. Alt dette skjer samtidig og driver meg mellom permene med entusiasme. Noe litt artig har forfatteren også gjort i overgangen mellom hver scene: Hvert kapittel slutter med «Men» og hvert nye kapittel begynner derfor med liten bokstav som fortsettelse på setningen.

Som jeg var inne på i tittelen min, dette er to for en: Det er en thriller og en komedie! Jeg humret selv om det stod om drap. Det er paradoksalt, men også befriende. Det at alvor kan skrives og derpå berøre på en uhøytidelig måte. Forbindelser mellom mennesker og dyr, mellom dem som har makt og den som har intet av det slag, og mellom de fattige og de rike avdekkes og scener mer uventede enn den forrige følger på. Jeg blir ikke skuffet eller kjeder meg et sekund. Jeg lar meg faurbause og forbløffe, fryde og jeg fokuserer på de mange plan. Dette er som teater/scenekunst, selv om det kun er skrevne ord.

Forfatteren er en forfatter av et stort kaliber. Det skjønner jeg via denne nye romanen, men også når jeg snakker med mennesker mens jeg leser i mesterverket. Hos fastlegen min, som knapt har tid til å lese en bok, vekket lektyren min interesse. Han hadde lest Falketårnet, debuten som kom i 1985. Jeg får selv lyst til å lese mer av Erik Forsnes Hansen, for å ha mer litteratur å diskutere og dele erfaring om. Dette er en bok som kommer til å stå seg for meg. Jeg vipper mellom terningkast fem og seks.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s