Hverdag

Desember, den mørke og lyse måneden (oppsummering)

Desember 2020 var grå, regntung og mørk. Men det er også en måned der mange hadde pyntet med utelys og lyste opp på turene mine. Og inne – ja inne hadde jeg på mer lys enn jeg pleier. Led-lys som ligner stearinlys synes jeg er spesielt koselig.

Måneden har vært både fin og vanskelig. Jeg har hatt veldig fine stunder med min nærmeste familie. Stunder jeg ikke ville vært for uten, og som jeg setter stor pris på. Vi er viktige for hverandre, og desember er en måned der det kommer under lyset. Det blir synlig – og godt.

Det vanskelige, er nok at jeg ikke klarer å ha det bra over tid. Det er noe kronisk inni meg, så nå spøker det for tilværelsen. Jeg er depressiv og legen er bekymret. Det var en tung samtale i slutten av måneden, en samtale vi likevel tok. Og det, at noen våger å snakke og lytte, det betyr noe.

På Tv, har det vært en fest
denne måneden. Litt av TV, serier og filmer jeg har sett på:
Maskorama på NRK, Håp i ei gryte på TV2, Superintelligence (komediefilm om kunstig intelligens, HBO), Jingle Jangle (animasjon om jul, Netflix), Hjem til jul sesong 1 og 2 (serie, Netflix), Over Christmas (serie, Netflix) Rocketman (film om Elton John, Netflix), Alle de tre filmene om Elling (Netflix), Den siste revejakta (filmen basert på boka til Ambjørnsen – jeg liker godt filmer basert på litteratur), Hjem til jul (filmen fra 2010), Extremely wicked, shockely evil and vile (Netflix), filmen Rose Island om øya som ble bygget for å være en fri stat (Netflix), Sugar Rush Christmas sesong 1 og 2, veldig morsomt bakeprogram/konkurranse (Netflix), Familiekokkene på NRK1, og en del annet som hører julen til, som grevinnen av hovmesteren og Kongens tale nyttårsaften.

Så var det litteratur
i måneden som er gått, denne siste i året. Det ble litt mindre lesning, da det har vært vanskelig å samle seg når rutiner er litt annerledes, som de gjerne blir med julehøytid. Men jeg har fått lest noe, og satt pris på flere av leseopplevelsene. Her kommer listen over leste bøker:

Julens ni liv, en juleroman om katter og kjærlighet
Lev ditt beste liv av snillegucci Kristiane Aateigen
Så mørkt det ble av Constance Ørbeck-Nilssen og Øyvind Torseter En liten bok om å være redd
Oppdraget av Hans Olav Lahlum, en spenningsroman som fikk meg til å føle meg fredelig (og opplyst), en favoritt
Juleengler av Lindell og Ragde, et julehefte med noveller og historier, humor og varme
Heldiggrisen av Monia Nilsen, en julehistorie i bildebokformat om en fattig bygd som kjøper en gris de ikke har hjerte til å slakte
Til slutt blir du selvlysende av Marie Landmark, en roman om et par som er opptatt av klima, og som endrer seg noe av det å få barn. Om en plantet i krise, mens hverdagen går sin gang.
Gave av Gro Dahle, en diktsamling med dikt om snø, jul, hus og livet
Snømannens jul av Sondre Lerche, en bildebok om utenforskap og ønsket om å bli tatt inn i varmen
Piken med svovelstikkene av H. C. Andersen, illustrert av Asbjørn Tønnesen
– Påbegynt: Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin av Erik Fosnes Hansen, en roman som både er thriller og komedie.

Reklame

2 kommentarer om “Desember, den mørke og lyse måneden (oppsummering)

 1. Kult du hadde så mye å gjøre. Så mye kreativt. Uansett hvordan du klarte å logg-føre det. ISTJ (Autister og Aspergere?) skal klare å loggføre. Jeg liker det at ISTJ gjør det de gjør – at de eksisterer.

  ISTJ i KTS heter Inspektør. Her:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Keirsey_Temperament_Sorter#Four_interaction_roles

  Jobben til en Inspektør, jeg tror de sier «Intelligensen» er å Sertifisere. Det betyr hvis jeg tar personalet i å kjøre bil og snakke i telefon, skal de betale 5000kr hver gang, og for gjentatte brudd blir de de-sertifisert. Og mister lappen.

  Ikke bry deg om Sjargong 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s