Hverdag

Ei krone her og ei krone der

Mange med Asperger syndrom har orden i sysakene. Det trenger ikke være sånn, noen sliter også med struktur fordi verden kan føles overveldende, men vi er ofte opptatt av detaljer og organisering. Og det kan føre til en veldig kontroll og bevissthet. Flere jeg kjenner med en slik diagnose, liker å sortere og kategorisere. Å fokusere på detaljene i stedet for hele bildet, er også ganske typisk har jeg inntrykk av. Selv legger jeg godt merke til priser, er ekstremt prisbevisst og leser tidbudsaviser på nett med stor interesse. Ikke fordi jeg skal ha noe selv alltid, men fordi jeg elsker å observere prisene og formidle gode tips til besparelser videre.

Jeg er også nøye når jeg er i butikken, ikke bare i planleggingsfasen. Hvis noe er annonsert til en pris men den ikke stemmer med etiketten på butikkhylla, stresser jeg meg opp. Hvis det ikke blir rett pris i kassen, klarer jeg ikke kjøpe våren, selv om jeg skulle hatt den. Jeg synes også det er vanskelig å betale en krone eller hva det koster for en pose, for den kronen var ikke med i prisen på varene. Så jeg har alltid med meg poser til varene jeg handler når jeg drar på butikken. Da sparer jeg også miljøet, bittelitt.

Jeg handler en gang i uken.
Men akkurat det er ikke for å spare. Det er fordi det er det som passer med ukeplanen, det at jeg har en fast handledag. For det skal jo passę inn i personalets agenda, da de og jeg reiser sammen i bilen basen disponerer. Men selv om jeg ikke gjør det for å spare, er det et godt tips for de som synes det er vanskelig å bare kjøpe det de trenger når de er på butikken. For da er det jo færre handleturer å kjøpe «ekstra» på enn hvis man stikker innom på småhandel flere ganger i uken. Men impulskjøp i matbutikken setter jo anoreksien en naturlig stopper for. Det er ikke noe ekstra jeg vil ha, jeg vil bare ha det som jeg må. Og det jeg må ha, leter jeg etter i tilbudsavisene. Dessverre er de tingene svært sjelden på tilbud.

Et godt tilbud, for meg, gjør hverdagen
til en lys sol og jeg ser stjerner på nattehimmelen. Jeg forteller nattevakten og andre ansatte om hvor de kan gjøre det beste kjøpet, for eksempel på Fjordland og Grandiosa som kveldsvaktene spiser mye av på basen, når de har sin matpause. Det er ikke sjelden de følger mine tips til hvor de bør gjøre ukens innkjøp, og før jul fant jeg dress på Moods of Norway til en mann som jobber med meg. Han benyttet tilbudet som var rasende godt og dressen satt som et skudd – noe jeg selv kunne bevitne da han stilte i den på jobb julaften dag, så reklamelesingen min er slett ikke bortkastet tid.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s