Hverdag · samfunn

Kjøreregler

Noen synes jeg urimelig. At jeg er rigid. At jeg ikke er tilpasningsdyktig. Men det hadde vært godt, om noen kunne følge de samme kjørereglene. De var har i samfunnet vårt, og ikke gav blaffen i dem. Når de bryter reglene, blir jeg så innmari usikker. Det skjedde i dag.

Vi gikk tur.
Den vanlige turen vi går klokken tolv. Jeg og to personal, den ene en jeg fungerer ålreit med, den andre en jeg ikke forstår og ikke klarer å samhandle med. Denne sistnevnte, skjenet hele tiden slik at vi ble skjøvet til høyre side av veien. Jeg gjorde oppmerksom på trafikkreglene. Om å gå på venstre side av veien.

Vi gikk videre, og det skjedde igjen. Og så, på slutten av turen, da vi gikk den glatte, bratte oppoverbakken, så gjorde hun det igjen. Hun gikk over på høyre side da en bil kom i mot. Jeg gikk jo der på venstre side, og da ble det for trangt med noen på venstre, noen på høyre og en litt stor bil på glatt føre i mellom. Jeg eksploderte. Det var dette jeg hadde advart mot.

Etterpå, som er nå,
er jeg helt knust. Ingen forstår, og ingen vil forstå. Jeg fikk kjeft og straff for mine utbrudd. Som om jeg er urimelig og rasistisk også videre også videre. Men jeg ber bare om at vi følger de norske trafikkreglene. Jeg har lyst til å gråte, men tårene sitter fast. Jeg er ikke så sterk at jeg stoler på meg selv, og kjenner vinterkulden flytte inn i meg. Jeg mangler isolasjon, og isolerer meg fra det sosiale i stedet med headset på hodet og øynene på skjermen.

Følelsen er alene.

Reklame

3 kommentarer om “Kjøreregler

 1. Si: «Gud og Ingen har rett på sin mening. Du har rett på din *informerte* mening. Du har ikke rett på din uinformerte mening».

  Spør: «Sier jeg noe feil?»

  Liker

 2. Du hadde kanskje gjort det enklere for deg selv hvis du hadde begynt å skille mellom _lover_ og _regler_. Selv om det vi i dagligtale kaller «trafikkreglene» handler om slike regler du beskriver, er de ikke nødvendigvis nedfelt i lov, slik som f.eks. veitrafikkloven som regulerer biltrafikk. (Men det er jo _upraktisk_ at dere går på hver deres side av veien når det kommer biler imot.)

  Liker

  1. Det er regulert i «Forskrift om kjørende og gående trafikk» ( trafikkreglene) i § 19

   § 19.Særlige bestemmelser for gående
   1. Gående skal nytte gangveg, fortau eller vegens skulder. Er det ikke rimelig på grunn av farten m.v. eller mulig å gjøre dette, kan gående nytte sykkelveg, sykkelfelt eller kjørebane.
   Gående som nytter kjørebane, skal gå ytterst til venstre i gangretningen, men ytterst til høyre dersom han leier sykkel. Motsatt side av kjørebanen kan nyttes dersom den gående ellers ville bli utsatt for fare, eller hvis særlige forhold tilsier det.

   Så Helene, det er du som har rett og lovverket på din side. Forskrifter er nærmere reguleringer av lovverket.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s