bokanmeldse

Følelsesmessig opptur

Jeg har lest Bjørneklem av James Gould Bourn (oversatt av Hege Frydenlund), utgitt på Vigmostad Bjørke 2021 (lesereksemplar fra forlaget).

Denne boka valgte
jeg å lese mye fordi jeg følte plottet tiltalte meg. En gutt, Will, mister moren sin i en trafikkulykke. Det er et år siden. Han slutter å snakke. Faren (Danny), mister både kona, delvis sønnen, får sparken på jobben på byggeplassen og greier ikke betale husleia. Han får et innfall der han bestemmer seg for å bli gateartist i det skjulte for å skaffe seg penger til å betale den truende husverten.

Som gateartist, er Danny en dansende panda. Will sliter på skolen, der han blir mobbet og han sier fortsatt ikke et ord. Til noen. En dag oppdager Danny, mens han er panda, at Will blir mobbet av noen litt eldre ungdommer i parken. Han bryter inn og kremmer dem. Da sier Will «takk». Det blir begynnelsen på en dialog de to i mellom, der Will snakker og faen svarer på en notisblokk. Danny får vite masse om hva Will egentlig føler, og hvorfor han sluttet å snakke. Det er dette med språket og tilnærmingen til hverandre igjen, som tiltaler meg.

Det går fortsatt dårlig med inntjeningen, og Will får en invitasjon til å delta i gateartiskampen der han kan vinne ti tusen pund. Han begynner å øve sammen med Krystal som han har møtt i parken, en poledanser på en strippeklubb. Samtidig som forholdet til sønnen blir bedre, blir det vanskelig å holde på pandahemmeligheten, når man er en slik dansende bjørn uten annet fast arbeid.

Dette er skikkelig feelgood og appelerer til følelsene mine. Det er treffende skildringer av å savne og å søke sammen. Om å ære bare far, og om å være også en venn. Det som trekker boka litt ned for mitt vedkommende, er at den føles litt forutsigbar. Jeg sitter hele tiden og forventer litt utfallet. Jeg gir boka en sterk firer.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s