asperger syndrom · sosialt

Må kjærlighet være uten grenser?

– «Jeg elsker deg betingelsesløst,» sier noen. Og man snakker om at kjærligheten kjenner ingen grenser. For meg er det der litt vanskelig. Jeg er firkantet, og er det ikke jevnt fordelt kjærlighet, altså regulert og balansert mellom oss to parter, synes jeg det blir vanskelig. Det kan bli for mye og for lite. Jeg vil ha en målestokk og vite hvor mye jeg skal gi og at jeg får tilbake det samme. Som en bankkonto (uten noe særlig renter) der man setter inn og henter ut.

Ganske mange med Asperger,
sliter med å være i et forhold har jeg fått inntrykk av. Noen er lykkelig gift, men veldig mange er evig single eller går inn og ut av forhold. Som om det både kan være vanskelig å bli kjent med noen og innlede et forhold, og å stå i det. Det kan være personlige utfordringer eller problemer med samhandling og opplevelse av inntrykk og hva som er viktig/uvikiktig, kanskje. Jeg personlig, har ikke fått til noe forhold. Jeg synes det er fremmed, en arena jeg liksom er så usikker på. Flørting er så mange regler jeg ikke kjenner, jeg gav opp da det ikke lenger var akseptert å spørre skal vi være sammen på et ark med kryss for ja og nei.

Når jeg er usikker, vet jeg ikke
hvordan jeg skal oppføre meg. Og da er det kanskje enklere å trekke seg tilbake. Men javisst har jeg vært opphengt og oppslukt også, og det gikk blant annet utover en nettkjæreste. Jeg trengte da han ikke lenger likte meg fordi han oppdaget hvor anoreksi-syk jeg er i virkeligheten, at det gikk utover hans neste kjæreste. Jeg klarte ikke kjærligheten til han være uten grenser, den ble da til hat når alt kom til stykke.

At man ikke kan elske for enhver pris,
betyr ikke at jeg er kald, ond, eller slem. Det handler om at jeg trenger oversikt. Jeg trenger grenser. Jeg trenger et skille mellom deg og meg, mitt og ditt. Jeg vil ikke dele alt. Jeg vil ikke dele seng engang. Ikke hver dag. Jeg vil ha rammer og rutiner. Jeg vil ha et system der vi vet hvordan det er greit å omgås hverandre, og med definerte spirreregler forøvrig. Som jeg trenger i livet mitt ellers.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s