bokanmeldse

Enkel poesi-magi

I 2021, ble jeg bergtatt av små dikt fra Victoria Dalsberget, pakket inn med tegninger av designer og illustratør Alida Husby. Det er fine, fine linjer som danser rundt bokstavlinjene. Boken heter du er nok, og jeg følte, da jeg leste den i fjor, på å være ok. Eller nesten bra. Som meg. Gull verdt, liksom, bare i regi av å være seg selv. Kjenner du følelsen? Sånn ut av det blå på en ganske grå hverdag, liksom.

Nå har det kommet ei ny bok fra Dalsberget, som også har instagramkontoen enkel_poesi der diktene blir veldig tilgjengelige og 50 000 følger hverdagspoesien og ordkunsten. Boken er gitt ut av Vigmostad & Bjørke AS (2022), og jeg har fått min som et lesereksemplar fra forlaget.

Boken er en samling kjærlighetsdikt med varme, et årvåkent blikk, humor, en smidig penn og finurlig snært. Det er forelskelse. Det er kjærlighetssorg. Det er ny kjærlighet. Jeg ser framover etter lesingen, litt oppløftet liksom, opphøyd kanskje, enda jeg ikke ser for meg noen kjærlighetsrelasjon for mitt vedkommende. For meg, er det å være singel, det jeg kanskje får til, og kan leve med. Men jeg elsker jo likevel, sånn man kan elske personligheter man setter pris på. En god venn, ei oppmerksom venninne, omsorgsfull familie.

Diktene er forholdsvis korte. De vokser i lengde mellom hendene mine, hos meg som leser. For ved slutten av hvert dikt, får jeg en følelse inni meg. Noen ganger er følelsen uten ord, andre ganger vil jeg rope noe tilbake, til hun som skriver. Kanskje bare takk, eller: jeg håper noen sier det du skriver, til deg òg. Jeg avslutter med full femmer på terningen og tre dikt fra boken hennes som gav meg det lille ekstra:

«du sier jeg er fin
og da svarer jeg
at du skulle sett meg
i dag tidlig
med hår til alle kanter
hull i pysjen
gårdsdagens mascara

men det var jo det du gjorde»

s. 93

noen dager
får du meg
til å ville rive av meg håret
andre dager
vil jeg flette det
og pynte meg med
med blomsterkrans
bare fordi du er til

s. 98

du ser nordlys
der andre ser telys
du ser blomsterbukett
der andre ser løvetann
du ser meg
der andre ikke ser
noen i det hele tatt

s. 105
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s