Hverdag

Syk/frisk (med friske inputs!)

Jeg er syk og gjør friske ting. Som å skrive, gå tur og ringe i telefonen, snakke om trivielle ting. Smile, le, være tante på FaceTime (niesen min kledde en truse på koserevens hode og jeg lo med). Invitere mamma og pappa på kaffe (når man bare kan treffe en eller to i hele denne perioden det nå blir nedstengt blant annet her i Viken fylke, får man velge den/de som er aller nærmest. Vi er nære og kjære og kjære Gud jeg har det godt).

Alt blir ikke bra,
men det betyr ikke at jeg trenger å ligge i sengen og synes synd på meg selv (jeg lå våken i sengen i natt riktignok, man skal jo helst holde sengen på natten, men med uteblitt søvn fram til halv fem var det svært fristende å vandre rundt. Jeg fant fram klær til i dag og gjorde meg selv klar på nye «eventyr». Det var en gang en jente som skal skrive i dag).

Jeg synes aldri synd på meg selv forresten (i alle fall nesten aldri. Jeg er så himla glad, som et smilefjes i emotionicon-verden). Og diagnosene mine, som har laget veien trøblete mellom meg og andre mennesker, kanskje mest mellom meg og meg, har latt meg møte mennesker og sider av mennesker jeg er så takknemlig for.

I dag sitter jeg og tenker litt på dette med friskhet. Hva friske verdier kan være. Det trenger ikke være det som objektivt er en god psykisk eller fysisk helse, totalt sett. Det kan være det som gjør at man funker på sin måte, i sin hverdag. Jeg vil komme med noen forslag til hva man kan gjøre for å ha en god hverdag, hver dag, også om man ikke er på jobb i dag (enten man er ufør, midlertidig sykmeldt, har korona-hjemmekontor eller er permittert):

– Ha en date med deg selv eller andre i husstanden, med måltid, kaffe eller løssluppen skravling. Bruk for eksempel en ekstra fin kopp (skravlekoppen?) for å markere at dagen er litt spesiell. Å gjøre hverdagen spesiell, kan gjøre at man husker den ekstra godt. Gode minner, gjør seg både i den psykiske helsen og i dagboka/bloggen din (og min)
– Gå en tur. Møt deg selv i døra og ta deg med videre. Kanskje har du en gate med folk å betrakte, eller et skogholt der naturen smiler mens snøen smelter og jeg smelter litt i hjertet og skriver videre
– Skriv. Skriv en dagbok eller et dikt eller noe du er glad for – behold det i en fin bok eller et dokument for fine ting, eller del det med noen hjertet banker for
– Bank på en dør, eller jeg mener ring! Ring en slektning som ikke kan få besøk nå, spør om hvordan det går og fortell noe du ikke har fortalt noen, som kan bli deres felles historie
– Historier kan ha dårlige utfall og happy endings. Ikke grav deg ned om noe ikke slutter slik du håpet. Les en bok med happy ending hvis det er det du trenger i dag
– Skriv en handleliste. Det er lurt å planlegge shoppingen, spesielt nå som det ikke er anbefalt med hyppige handleturer. Gled deg til noe på lista! Min handletur er i morgen og kanskje viser jeg frem noe jeg plukket opp på postkontoret i bloggen en av dagene etter
– Lik et bilde på FaceBook eller Instagram – det kan bety noe for publisereren
– Se noe på tv og snakk om det. Da blir dine refleksjoner til en ny dimensjon – for deg og andre. Ditt perspektiv teller og jeg teller deg
– Shopp med hjertet! Kjøpesentrene er stengt. Benytt anledningen til å kanskje fornye deg eller hjemmet ditt med noe brukt. En bok på Bookis, en lampe på Finn, lyser opp og kanskje har du noe du vil selge eller gi bort på mulighetens marked i samme slengen? Gjenbruk er ikke bare bærekraftig, men også veldig hyggelig. Jeg liker småsnakken på meldinger som følger med en Finn-handel
– Lag en middag du liker. Ta den samme gamle oppskriften eller prøv noe du har hatt lyst til å prøve. Har du ingen å dele den med, kan du bruke et par minutter på å fotografere det smakfulle. Kanskje inspirerer det andre, og kanskje blir du mindre alene. Du har «delt» et måltid. Klapp for deg!
– Si ditt. Kanskje er jeg rar og har rare ord, men jeg er meg og står for det jeg sier. Og jeg tror at vi skal verdsette oss selv litt for våre unike trekk og spre dem omrking oss nå – feire mangfoldet. Så, vær åpen, tør å si meningen din. Din tilbakemelding på en artikkel, ditt kompliment til en venn, ditt hjertesukk – alt kan bety noe for andre. #vågåvære

Reklame

4 kommentarer om “Syk/frisk (med friske inputs!)

  1. Jeg likte å lese dette – sånn som jeg ofte liker å lese det du blogger. Jeg likte forslagene dine. Og uttrykket; «friske verdier» Tar det med meg! Gode ønsker!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s