bokanmeldse

Påskekrim for poden og prinsessa

Det er noe magisk med høytider. Nesten som eventyr med konger og prinsesser og lykkelig alle sine dager, og minnene fra min egen barndom dukker opp. Det er også noe «alvorlig» og voksent med den spennende påsken: – all den mesterlige krimmen med ofte blodig alvor som skal underholde oss. Jeg husker jeg ofte satt på kjøkkenet og tegnet mens krimmen utspilte seg i stua. Da koste jeg meg! (Innlegget fortsetter under bildet.)

Men barna kan også være med på krimmysterier. De kan være de beste detektiver og gjette seg frem til løsning! Jeg kan selv huske krimmen på melkekartongen, med løsning påskeaften morgen om man ringte et spesielt telefonnummer. Denne påsken, vil jeg anbefale den splitter nye tegnesedieboken til forfatter Erlend Loe og illustratør Kim Hiorthøy: Hvem rumpet brunosten? (Cappelen Damm 2021, lesereks fra forlaget).

Igjen vil jeg fortelle en ting fra min oppvekst før jeg går videre. Da jeg var ung ungdom, leste jeg de enormt engasjerende og morsomme bøkene om truckfører Kurt. De var brutalt ærlige, og det syntes jeg var veldig befriende på vei inn i voksenlivet. Nakent, lekende og med humoristisk snert. Det var disse to, Loe og Hiorhøy, som stod bak også disse. Derfor var det med store forventninger jeg åpnet krimboken i tegnetserieformat for de på alder 6 pluss. (Innlegget fortsetter under bildet.)

I Hvem dumpet brunosten? er den kvinnelige osteprodusenten Lisen von Kvantum passasjer på toget, på vei til kongen med brunost. Kongen har invitert akkurat denne osten til slottet! Brunosten skal være verdens aller beste, og hun skal beskytte den på reisen. Men hun sovner! Når hun våkner opp, er brunosten full av rumpespor. Kongen blir fortvilet og etterforskning settes i gang under ledelse av verdens beste detektiv, herr Fluffenberg. De mistenkte må i tur og orden avlegge rumpeavtrykk! (Innlegget fortsetter under bildet.)

Mysterier er til for å være mystiske. I god stil er også løsningen overraskende. Og etter oppklaring, skal det heldigvis feires! Det liker vi å være med på, både som unge og eldre lesere. Den fornøyde kongen deler ut smaksprøver av osten! Selv om den er rumpet, smaker den godt.

Dette kunne vært plump rumpehumor, men er det ikke. Ulik humor er satt sammen, og jeg føler boken spiller på flere strenger, som en fiolinist med lyse og mørke toner, og er noe for enhver smak. Jeg selv ble litt flau da jeg skulle begynne å lese, tenkte på rumper og bremsespor, men da jeg begynte å lese ble det kjempefort glemt. Tematikken er elegant og kvalitetsmessig løst. Jeg liker spesielt godt navnene på personene på toget, der forfatterene har gitt dem etternavn som man ofte forbinder med mat, for eksempel Komle og Müsli. Slike detaljer, gir meg en rik opplevelse, som å komme til dekket bord. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Tegningene er karakteristiske og enkle, så vel som uttrykksfulle og morsomme. Jeg ble settene å granske de ulike personlighetene. De er detaljrike og gjør det lett å se forskjell på de forskjellige karakterene. Kongen har krone, detektiven hatt og pipe. Sjegg, briller, bart, lang nese, ulik hudfarge – er brukt som elementer som særpreger personene.

Krimmen er underholdene for hele familien, og jeg syns den ville være fantastisk å lese akkurat nå i påsken (selv om den også kan leses som en krimgåte hele året, og tar frem igjen og igjen), kanskje mens man venter utålmodig på påskeharen og påskeegget? Denne fanget i alle fall min oppmerksomhet denne palmesøndagen. Jeg lo som ei høne og smiler enda! Jeg gir boka en femmer, for fryd og fornøyelse. Takk til Erlend Loe, Hiorthøy og Cappelen Damm. Med ønsker om en god påske!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s