Hverdag

Veier ut av ensomhet

Mange kjenner seg ensomme. Det rammer nok også flere nå mens vi baler i en pandemi og alle må være en del av den tilbaketrukne dugnaden, enn når samfunnet er i normal drift. Mange av de som hadde en jobb å gå til, er permitterte eller sitter på hjemmekontor. Og de som ikke hadde stort å gå til fra før av, kan oppleve at behandlingstilbud som DPS eller aktivitetstilbud som dagsenter, holder stengt. Venner og familie er heller ikke like lett å treffe, da sosial kontakt skal holdes noe nede.

Mange av oss med diagnoser,
opplever ikke verden så mye mer annerledes nå fordi vi kanskje var litt alene fra før – i vår normale hverdag. Men noe forskjell er det for meg, det kan jeg fortelle litt om så dere får en kontekst til løsningene jeg vil presentere senere i innlegget.

Jeg hadde normalt et treff i fotoklubben på torsdager, der jeg var ganske ny medlem da koronaen traff landet, og familien min kom på besøk av og til. Jeg så både broren min, kona og de to jeg er tante til her hjemme hos meg! Nå er det kun mamma og pappa som er her, da det er de to jeg har valgt meg ut mens vi alke skal begrense oss for å holde smitten. Men jeg er tross alt ganske heldig, som får helseoppfølgingen jeg trenger i tillegg til dette.

Men fordi jeg også lever et ganske tilbaketrukket liv hva gjelder det sosiale fra før og uansett pandemi eller ei, har jeg noen erfaringer med hva som kan gjøre at man ikke føler seg ensom da også. Et av triksene mine, er å gå tur. Selv om man ikke går tur med mange venner eller partner eller øvrig familie, er det noe med å komme seg ut og se folk. Man møter stort sett alltid på noen når man spaserer, enten det er barnehagen på tur, hundeeieren borti gata eller en person på vei til eller fra trender som butikken. Det gjør godt å komme seg ut, og å se folk selv om jeg ikke snakker med dem. Jeg sier av og til hei, får et nikk eller smil tilbake og føler meg levende! Jeg nyter at det er litt varmere i lufta nå også, og er lysere om ettermiddagene. Det gjør det enklere å gå tur, for de fleste. Da treffer vi også flere når vi er ute og går!

Noe annet jeg gjør når jeg sitter alene med bare personalet mitt her, er å være sammen med mamma og pappa digitalt når vi ser på tv. Da blir vi en familie som sitter sammen, og vi kan snakke om det vi ser på meldinger. Vi bruker iMessage på iPad/iPhone, også snakker jeg en del på chatmeldinger med venner og bekjente på Messenger. Noen liker å snakke i telefon, det er ikke jeg så glad i, men jeg gjør det av og til – jeg ringer min tante på 91 år som ikke har Internett. Vi snakker noen minutter sammen, om våren, blomstene, hagen og vaksine. FaceTime kan også være fint, så jeg får sett tantebarna mine. Og den uken som var nå, var jeg faktisk i digital bursdag på Teams!

Har man ingen man føler man kan ringe, er ofte terskelen for å svare på en sms eller Messenger-melding litt lavere, og jeg tror de fleste setter pris på å få høre fra deg. Vi må ikke ha så dårlig selvtillit, vi mennesker.

Å følge personer
man synes er interessante i sosiale medier, kan også gi følelse av sosialt samvær. Jeg følger Maria Mena og Trygve Skaug på Instagram. Og jeg hører musikken deres nesten hver dag.

Enda en ting som gjør at jeg føler meg mindre alene, er kommunikasjon med mennesker jeg egentlig ikke kjenner. Som å gjøre en hyggelig handel på Finn.no, diskutere noe i en Facebook-gruppe som interesserer meg osv.

Også er det jo dere leserne mine da. Som jeg tenker på gjennom dagene mine. Hva vil dere lese? Hva ønsker jeg å fortelle og formidle? Kan jeg illustrere det med bilder i tillegg? Og slik får dagene mine innhold av andre mennesker, indirekte med direkte innflytelse.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s