bokanmeldse

Bøkenes historie

For mange år siden, leste jeg romanen Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafón, om bøkenes kirkegård, som nå kanskje er å anse som en klassiker. Jeg elsket den, og boka jeg i dag skal omtale, gav meg litt av den samme følelsen. Biblioteket i Paris av Janet Skeslien Charles (Cappelen Damm 2021, lesereksemplar fra forlaget) forteller et lite kjent kapittel fra andre verdenskrig.

Handlingen er fra 1939
i et amerikansk bibliotek i Paris og fra 1983 i Montana, der bibliotekaren (Odile) vi møter i biblioteket i 1939 nå er naboen til unge Lily. De to finner hverandre, og har overraskende mye til felles. Stemmene til bibliotekarene i Paris høres i denne romanen, og vi møter deres kamp mot nazistene. For dem var det viktig at alle skulle få glede av bøkenes verden og kunne søke tilflukt i litteraturen, også jøder.

Lily som har mistet moren sin og ikke har noen kjæreste, sliter med sjalusi rundt bestevenninnen og vil rømme. Odile som selv rømte fra Frankrike da hun gjorde et feilgrep med å sladre på en utenlandsk venninne fra biblioteket med tysk elsker, får henne på mer konstruktive veier. Det er jo lett å være etterpåklok, men det er ikke bare etterpåklokskap i denne gjenfortellingen. Begge, både gammel og ung kvinne, tar grep i livene sine. Historiene bærer hverandre som bøker er broer. De møtes her, tar dem over og livene fortsetter.

Som bokelsker, er det deilig å dras inn i en historie som spirer fra bøkenes bolig. Samtidig får jeg økt kunnskap om krigen, får greie på ting jeg ikke hadde kjennskap til. Jeg lærer om krigshistorien fra en annen vinkel, danner meg et perspektiv og samtidig får jeg inspirasjon til bøker å lese. Det er mange titler, både kjente og ukjente for meg, som trekkes frem i bokens dramaturgi.

Boken har enda en dimensjon. Med å dele Lily sitt engasjement for «fransktimer» med Odile, blir språket i boka rikt. Det er en flerkulturell reise vi dras inn i, og jeg drømmer meg bort i en tid der fysisk reising er vanskelig. Jeg føler kjærlighet til bøkene, mennesker man møter på sin vei og byen Paris. En fin femmer på terningen. Kos deg med en god bok.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s