bokanmeldse

Forbilde

I går leste jeg en ungdomsroman. Aleksander den store av Peter F. Strassegger (Samlaget 2020, lesereksemplar fra forlaget) forteller om utenforskap, mobbing, vold, flukt, innvandring og om å stå opp for seg selv.

Aleksander har et eget blikk. Han blir liksom fjern. Han drepte et marsvin. Han kvelte en David som kalles Goliat, og gjorde han blind på det ene øyet. Jeg ser gutten Aleksander som kjemper, men på feil måte. Er slaget (les fremtiden) tapt?

Aleksander blir bragt til legen. Legen stiller mange spørsmål. Aleksander sier han ikke husker hva som skjedde. Aleksander flytter med faren og moren, som er gravid med en lillesøster, til Norge. Her husker han alt som skjedde i hjemlandet.

I Norge er ingen David som mobber han, men det er andre gutter som gjør det samme. Aleksander kjøper en skarp kniv sammen med faren sin, sier moren trenger den på kjøkkenet. Guttene knuser stuevinduet der de har flyttet inn, og tegner hakekors på huset deres.

Sammen med to andre som blir ertet og mobbet, viser Aleksander hvem han er. Mer enn den voldelige med det fjerne blikket. Han er Aleksander den store, og vet mer enn både de andre elevene og læreren sin, om for eksempel Aleksander den store og hesten hans Bukefalos. Som leser, lærte jeg også et og annet fra denne historietimen.

Slik jeg ser det, blir Aleksander et forbilde, et eksempel på at vennskap og samhold kan låse opp i en fastlåst situasjon. Der han tenkte kniven var eneste løsning, får våpenhvile i stedet sette arret og lege sår. Jeg tror på ungdommen.

Romanen er på nynorsk. Språket er presist og lettfattelig. Dialogene er gode og jeg drives raskt og engasjert gjennom boka. Terningkast 5.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s