bokanmeldse

livets kjerne(familie)

Jeg har lest Det første menneske av Albert Camus (Solum bokvennen 2021, eksemplaret mitt er et lesereksemplar fra forlaget). Boken fra 1960 inngår i Solum Bokvennens serie med Camus sine viktigste tekster. I fjor gjorde forlaget storverket Pesten mer tilgjengelig for folk flest med ny oversettelse av romanen fra 1947, en leseropplevelse som satte spor i meg. Det var derfor med entusiasme og nysgjerrighet jeg begynte på denne boka.

Det første menneske er en barndomsskildring satt til Algerie. Det er skrevet at Camus hadde håp om at det skulle bli hans virkelige storverk. Men han rakk ikke fullføre boken, manusutkastet ble funnet i bilen da han forulykket i en mystisk bilulykke. Hans datter Cathrine Camus, sørget for å få utgitt det håndskrevne manuskriptet i 1994.

Boka er forarbeidet til første del av det forfatteren beskrev som en stor bok om Algerie. Hovedpersonen er Jacques Cormery. Vi møter han som 40 åring da han for første gang besøker sin fars grav i Frankrike. Han ble født i Alger like før første verdenskrig, og faren døde under krigen. Han har aldri kjent sin far. Jeg opplever at han både savner og vil beholde avstanden. At det er skummelt å nærme seg noe man ikke kan få? Han reiser til graven da det er en mulighet og et påskudd til å treffe sin venn, en gammel lærer.

I neste del av boka, møter vi livet han levde som barn. Oppvekstsvilkår, bo sparsommelig med mor og bestemor, komme inn på gymnas mens bestemoren vil han skal bidra økonomisk. Etterhvert får jeg lese om en mann som savner sin mors varme, og kanskje finner den i en annen kvinne, eller et dyr.

Camus vokste selv opp under enkle kår hos fransk-spanske foreldre i Alger. Jeg tror det bidrar til de nære og troverdige skildringene. Språket er velskrevet og jeg nyter mange av setningene. Camus verk er dedikert og jeg føler det nyskapende å lese denne boka, selv om den egentlig er over 60 år gammel! En bok som står seg, jeg setter den med andakt i bokhylla.

Eneste lille trekket, om jeg skal sette fingeren på noe, er at den ikke var fullført, slik at en del notater følger med og viser det er litt uklart hva som egentlig var Camus sin intensjon. Sterk femmer alt i alt. Anbefales!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s