bokanmeldse · samfunn

Historisk roman vi snakker videre om

Jeg har lest Pesten av Albert Camus, det franske navnet jeg uttaler feil – men som likevel oppfattes og forstås når jeg snakker om boka til andre, så stort er Camus sitt forfatterskap. Han har nemlig gjort seg bemerket gjennom flere verk. Pesten er nå i ny oversettelse (Solum Bokvennen, 2020, anmelderens), romanen er opprinnelig utgitt i 1947.

Dette er en tidløs roman, som treffer spesielt godt nå som vi er rammet av en pandemi. Det er i Pesten mange likhetstrekk fra epidemien og isolasjonen den medfører, som jeg drar kjensel på her og nå. Menneskene får symptomer, isoleres og dør. Heldigvis er ikke korona like dødelig som pesten virker til å ha vært, men litteraturen er likevel betegnede for det vi opplever i samfunnet vårt i en krise.

Det som også slår meg
mens jeg drives mellom permene, er at jeg kan snakke om boka på mange nivåer. En av de ansatte her jeg bor, hadde hatt boka som pensum i filosofi-studium. Det forstår jeg godt. Den er brennende aktuell, med sin tidløs her og presisjon av epidemiens episenter.

Det
er vanskelig å gi et stort verk som dette et terningkast. Språket er mer nøytralt enn en del ting jeg liker, som er mer prosa, men er likevel spesielt godt skrevet. Språket flyter bra, samtidig som jeg opplever det konsist og omstendelig. Jeg lander på en sterk femmer – men mest av alt anbefaler jeg at den leses, tas til etterretning og at man er våken for hva en pest kan gjøre med et folk, ikke bare å se rottene dø, men begynne med det. Ta tegn på alvor, og la litteraturen fortelle historien fra generasjon til generasjon. Dette er et verk og en bok det fortsatt snakkes om. (Heldigvis, for slik oppdaget jeg den – gjennom en livlig diskusjon mens jeg gikk på tur.)

En kommentar om “Historisk roman vi snakker videre om

  1. Tilbaketråkk: livets kjerne(familie)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s