bokanmeldse

Flukt med sorg, sjel og håp

Marit O Kaldhol sin siste novellesamling, enno var dei kroppar (Samlaget 2021), er en samling tekster om mennesker som er drevet på flukt.

Det er brutalt og rått, fra en verden der klimakrise, økonomiske forskjeller og politiske konflikter har fått mennesker til å legge på flukt. Noen får ikke vann å drikke, noen har ikke sett fuglene på mange år, landskaper blir ørken, noen plukker søppel for å ha noe å spise, noen selger kroppen sin for å overleve, noen blir voldtatt og nye babyer kommer til.

Det er ekte liv og lidelse som er diktet frem, og det er så troverdig at jeg skulle tro forfatteren hadde røtter fra en flyktningleir. Det har hun ikke, men antakeligvis en enorm evne til å sette seg inn i andre menneskers situasjon og lidelse.

Kaldhol skriver på nynorsk. Hun debuterte i 1983 og er en aktiv samtidsforfatter. Selv ble jeg introdusert for henne da jeg var et lite barn, med den gripende bildeboka Farvel Rune. Den har jeg aldri glemt, så jeg var ivrig da jeg fikk denne boken fra Kaldhol. Kunne det bli en bok til å ha med meg gjennom livet?

Hennes skriverier skuffer ikke. Språket er poetisk, og språkbildene så gode, detaljerte og presise at historiene blir levende for meg. Jeg kjenner på personenes fortvilelse og nød som går som en rød tråd. Samtidig føler jeg håp i fortellingene. Det er en hjertevarme mellom menneskene, tross elendig kår.

Håpet tar jeg med meg til stunder jeg kjenner på egen fortvilelse. Jeg kjenner meg som viktig i lys av å være et medmenneske, når jeg ser hvordan de ulike menneskene i novellene betyr noe for hverandre. Jeg får lyst til å bidra i verden, og håper denne boka vekker og berører flere enn meg. Terningkast fem.

Reklame

En kommentar om “Flukt med sorg, sjel og håp

  1. Tilbaketråkk: Å føde ein fisk 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s