bokanmeldse · samfunn

Heltedåd

Jeg har lest en annerledes bok om å falle og å reise seg igjen – via blant annet mindfulness. Lene Julsen skriver i Redd deg selv først (Cappelen Damm 2021, lesereksemplar fra forlaget) om å gå på en smell, dukke under, havne på sykehus, gå glipp av hverdagslykken som skulle vært der som nybakt mamma med mannen hun elsker.

Det er om mannen som ikke behandler henne akkurat som før smellen, og om å ikke våge spørre om hvordan han har det. Irritasjon og frykt, kalde gufs blandet med humor og lunhet. Julsen prøver gå-meditasjon og sitter på psykiatrisk. Hun er høyt og hun er lavt. Og jeg flyr der som en fisk på land, ja jeg vet det høres ut som en merkelig og umulig metafor, men noen ganger er livet underlig. Jeg aner muligheter, for oss hverdagens superhelter – som vi må være en gang i blant når vi skal reise oss etter å ha gått på tryne, lærer vi å fly? Jeg legger teppet rundt meg som en kappe.

Det er en bok som gav meg et løft, uten å være en pekefinger. Den våger å utlevere egne flaue og vonde følelser. Den lar det være lov å ha det kjipt. Men den stopper ikke opp. Julsen kjemper, med humoristisk penn, seg tilbake til livet sitt. Jeg smiler når hun fantaserer om NRK-reporteren som intervjuer henne om måker, som om hun var en måkeekspert. Jeg prøver å tenke på hva jeg kunne uttalt meg om. Det er faglige partier og det er innsikt i terapiformer og mindfullness-kurs.

Å skrive en bok, er å gjøre en skikkelig stor jobb. Jeg jobber på, med å i alle fall være en verdig leser av en sånn bok, og Julsen takker oss leserne i etterordene. Det synes jeg er respektfullt gjort. Boka vil finne ut hvorfor hun gikk på en smell, og unngå at det skjer igjen. For å få til noe sånt, må forfatteren finne ut av hvem hun er og og bli mer «hel ved».

Jeg ser for meg et skikkelig emne som varmer godt, slik Julsen med sin åpenhet, ærlighet og humoristiske sans tenner på livsgnisten min. Jeg blir i fyr og flamme, og får lyst til å bli en liten selvhjerplsguru. Eller, i alle fall våge å dele egne erfaringer om både det som er kjipt og det som kan få ting på rett kjøl igjen. For meg har hun gjort en heltedåd via å redde seg selv og fortsette som forfatter. Jeg har også lyst til å lese debuten som hun slo gjennom med, Naturmannen og jeg. Terningkast fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s