bokanmeldse · samfunn

Minneboka

Cappelen Damm har gitt ut en bok som heter På konfirmasjonsdagen (2021, lesereksemplar fra forlaget). Det er en minnebok til konfirmanten. Den tar jeg et dykk inn i i dag, fra perm til mer, i stort format med illustrasjoner og tekster og spalteplass for konfirmanten selv.

Forside. Jeg åpner boka med forventning.

Det er ikke bare en bok full av kloke ord fra forfattere, poeter, artister, journalister, kongen – men også en personlig bok der konfirmanten kan lime inn invitasjonen, svare på spørsmål om seg selv og skrive ned ting fra dagen han eller hun vil huske til senere.

Dette møter meg tidlig i boken. Bilde er fra innsiden av boken, for å gi et inntrykk av layout og form. Venstre side her, er av Hanne Løvdal, Lovedals studio.

Det er godt å få en bok å ta med seg, tenker jeg. Det er nemlig slik, at det kommer noe senere, en vei man skal gå videre – selv om denne dagen føles så veldig stor og viktig og selv om man kanskje føler at man selv ikke er bra nok eller har den fineste konfirmasjonen med den dyreste dressen eller den feteste maten med fine servitører.

Astrid Lindgren sitt utdrag fra Brødrene løvehjerte er et av innslagene i boka. Annen litteratur fra bøker er er også med, som Ole Brum, og fra Tove Janssons univers og Henrik Ibsens Brandt, som du der på neste to neste bildene).

Boka får frem de viktige tingene i livet. Det å være seg selv. Det å ha en bestevenn. Det å godta kroppen sin, for den bor vi i. Det å være et menneske på jorden, hjemmet til menneskene. Det å skjønne at kjærlighet er viktigere enn stavemåte. At følelser er til å leve med, gode og vonde. At de vi bærer dem med oss, sammen med opplevelsene som gir oss dem.

I minneboka, kan kan ha sine egne tanker og bilder fra dagen, sammen med ord fra for eksempel Greta Thunberg, Trygve Skaug, Henrik Ibsen og Arnulf Øverland. Det er også en lomme bakerst der man kan stikke inn for eksempel menyen, papirene fra seremonien eller gratulasjonskort.

Denne boka, er en gave i seg selv, som jeg tenker er lur å gi litt før dagen slik at konfirmanten kan få fylt inn svarene om seg selv som gjestene kan tygge på og kose seg med.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s