bokanmeldse

Ja vi elsker

Danske Lone Frank, formidler av naturvitenskap som forfatter og journalist, med også ph.d i nevrobiologi, skriver i boken Størst av alt Om kjærlighetens natur (til norsk av Agnete Øye, Cappelen Damm 2021, lesereksemplar fra forlaget) om sin personlige oppdagelsesreise omkring hva kjærlighet egentlig er.

Kjæresten hennes dør, etter en tids sykdom. Familien er borte for lenge siden og vennene er ikke så nære som hun trodde. I denne boka, sammen med psykolog Asger Neumann undersøker hun kjærlighetens bånd. Hva skal til for å elske, og bli elsket?

Vi får høre fra gamle filosofer og fra forskning på mus. Det er småbarns tilknytningsmønster og evolusjonsteorien. Alt flettes sammen, og får mening. Også for meg.

Samtidig som man stiller spørsmål om hva kjærlighet er, reiser et annet spørsmål seg. Hva er ensomhet? Da innser jeg, at selv om jeg ikke har kjæreste eller ektemann, elsker jeg. Og min kjærlighet til familie og venner, gjør at jeg egentlig ikke er ensom.

Kanskje har det også skjedd noe i samfunnsutviklingen på kjærlighetsfronten. Det er ikke lenger bare det romantiske forholdet som måler om vi er i en kjærlighetsrelasjon. Noe annet man ser historisk, er at selv om flere er utro (spesielt i Danmark, statistisk ligger de på toppen), er det også slik at unge nå venter lenger med å ha sex og også at folk flest har sjeldnere seksuell omgang.

Hva alt dette forteller, er litt uklart. Men det engasjerer meg å lese om menneskers psykologi, også i forhold til hvordan vi forholder oss rent fysisk til hverandre på bakgrunn av våre indre mekanismer og mentale liv.

En fagbok, synes jeg av og til det er vanskelig å trille terning på. Også fordi jeg selv ikke har store kunnskaper om kjærlighet som fag. Men jeg vil gjerne inspirere flere til å kaste seg på en slik (lese)reise, som for meg gav mange opplevelser, både følelsesmessig, filosofisk og som tilskudd til min egen erfaringsbase.

Språket er gjennomarbeidet og flyter godt. Eksemplene er inspirerende og gjenkjennbare, der de representerer og speiler mange av livets forhold. En bok å se seg selv og livet sitt med, som en refleksjon, og samtidig rette blikket ut, fram og rundt seg. Til alt vi elsker, og de som liker oss og hva vi er.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s