samfunn

Tanker omkring SKOLEPOLITIKK

Jeg satt og skrev på macen min, da en reklame på radioen rullet omkring ørene på meg. Det var politisk reklame, fra partiet Høyre. De forkynte at de vil gjøre noe med skole. At det er for mange ungdommer som ikke fullfører videregående skole, og at Høyre ønsker at 9 av 10 skal fullføre.

Det vekker to reaksjoner hos meg. Først: er det så viktig at alle tar eksamen som ender i vitnemål, er det ikke andre måter vi kan inkludere alle med i samfunnet vårt på?

Jeg fullførte selv med ganske mye toppkarakterer, men jeg hadde det vondt mens det stod på. Jeg passet ikke inn, fant ikke min plass. Jeg ville dø og var farlig for meg selv særlig det siste skoleåret.

Jeg hadde nok mer trengt, å bli verdsatt som menneske og få omsorg og bekreftelse på at jeg som person var nettopp en hel person uansett hvordan jeg presterte, enn å bli pushet gjennom systemet, gjennom fagene, bestå så strålende. Det alene klarte nemlig ikke å gi meg følelsen av å ha verdi som person. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Skulptur som står i Hvitsten. Bildet mitt fikk meg til å tenke på en «himmelfar», og kanskje trenger vi en som passer litt på skoleelevene, enten man føler for å droppe ut eller for å fordype seg. Alle er viktige!

Men siden det da var alt jeg følte jeg hadde, og bestod i, ble det også dramatisk vondt de gangene karakterene skuffet på skalaen. Hva var jeg da?

Det andre jeg reagerer på, er hva med den nummer ti? Hvorfor er ikke målet at alle skal få til da, hvis det er så viktig? Har vi råd til å nedprioritere 10 mennesker på hvert kull av 100?

Denne politikken og propagandaen skuffer meg altså i begge retninger. Hva er din reaksjon? Jeg vil sette meg ned med de unge, spørre hvordan de har det på en skala fra en til ti før jeg spør om tallene i gangetabellen. Og jeg vil heller høre om en x har gjort noe vondt, om jeg kan bistå, før jeg spør om hva den ukjente i en ligning er.

Men jeg vil få med alt. Både skole og det personlige. For jeg tror også på at mestring hjelper oss i troen på oss selv. Og at man står sterkere inni seg da, og er snillere med seg selv. Men jeg måler ikke menneskers verdi, utifra om det fikser videregående eller vil løse livet på en annen måte.

Reklame

En kommentar om “Tanker omkring SKOLEPOLITIKK

  1. Nå har ikke jeg sett eller hørt reklamen du refererer til, men å ønske at flere fullfører videregående er ikke det samme som at alle må gjøre det med toppkarakter, eller at man er mindre verd som menneske hvis man ikke har toppkarakterer.

    Forøvrig enig med deg i at det er en merkelig formulering å ønske at 9 av 10 fullfører, istedenfor at alle fullfører.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s