bokanmeldse · samfunn

Funksjonshemming, skråblikk og muligheter

Jeg gleder meg til prisutdelingen av Fritt ords pris på torsdag. Og de siste dagene, har jeg utforsket de tre som får prisen i år.

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2021 tildeles forfatterne Jan Grue, Bjørn Hatterud og Olaug Nilssen for deres sterke og kritiske bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge.

frittord.no

De er alle forfattere. Grue kjente jeg litt til, og Nilssen godt. Men Hatterud hadde jeg til gode å lese en bok av. I et googelsøk, ble jeg overrasket – den ene boka hans hadde jeg jo i hylla mi. Mot normalt Samlaget 2018) er en del av Samlaget sin serie Norsk røyndom (gammelt lesereks fra forlaget).

Boka er liten og lettlest, men kommer ikke til kort. Den drar meg langt inn i en verden jeg ikke kjenner, samtidig som den skildrer følelser som gjør at jeg føler meg inkludert og involvert.

Hatterud er født med klumpfot og har en form for ryggmarksbrokk. han ble utsatt for mange og smertefulle operasjoner, ikke alle vellykkete. Han beveget seg ikke så lett som andre barn, og ble mye sittende stille. Da leste han, noe som gav han mye kunnskap. Og etterhvert skrev han selv. Mye.

Han satte seg også inn i andre kunstneriske felt. Han er musiker (elektronisk musikk) og har satt seg inn i bildekunst. Et kulturelt geni kan man kanskje si, samtidig føler jeg han har beina på jorda. Klumpfot eller ei. (Omtalen min fortsetter under bildet.)

Boklesing med forfatterens egen musikk i bakgrunnen.

Hatterud har følt på utenforskap og å være annerledes. Han har vært overvektig og han er homofil, og har slitt med å smelte inn. Han har slanker seg og mistet seg selv, slåss mot smerter, stigma, vært deprimert, gått i terapi.

Men dette er ikke en trist fortelling. Den viser også hvordan annerledeshet kan være billett til et godt liv. Med funksjonshemming og uføretrygd har han kunnet arbeide det han klarer, uten å være økonomisk i krise de periodene men kanskje ikke er tipp topp med tanke på arbeidskapasitet. Som moren hans sier, hun er glad han fikk funksjonshemminga så han fikk fokusere på det han liker, uten hadde han kanskje jobbet på posten i Brumunddal. Jeg tenker, livet er fint på flere vis – og det byr ofte på muligheter.

En bok på bare cirka 70 sider med et skråblikk på livet samt en troverdighet og autentisk stil som snakker folkelig, til meg og andre som vil se flere sider av menneskene i landet vårt. Femmer for meg, om jeg skal sette et terningkast. Jeg tror jeg vil sjekke ut hans større sakprosabok fra 2020 etterhvert. Til slutt deler jeg fritt ord sin begrunnelse, siden det er den som endelig åpnet mine øyne for Hatteruds penn:

«Bjørn Hatterud (43) er kulturskribent, kurator, musiker og forfatter. Han fikk mye oppmerksomhet for debutboken Mot normalt(2018), om å vokse opp i Brumunddal som homofil og funksjonshemmet. I 2020 kom Mjøsa rundt med mor som vant Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne samme år.»

frittord.no
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s