bokanmeldse

Hvilken forestilling!

Jeg har lest forfatter Gaute Heivolls bildebok Hjem til deg (Vigmostad & Bjørke 2021) som er fargerikt og vakkert illustrert av billedkunstner Katrine Kalleklev. Jeg har fått boken som lesereksemplar fra forlaget.

Sjimpansen Pontus er kledd i dress og slips, spiller piano som en musiker og skriver dikt nesten som en forfatter eller poet, til stor begeistring hos publikum. Applausen drønner, og sirkusdirektøren hover inn penger.

Et er nettopp penger sirkuset er for han. Han tar ikke så godt vare på dyra, og er han ikke fornøyd med innsatsen deres hender det at han låser dem inn i burene sine uten at de får mat. Det liker Magda dårlig, hun som har som jobb å stryke skjortene hans. Hun liker å gi kamelene karameller og pludre med sjøløvene. Hun er glad i karameller selv også, og å røyke pipe. Men det er flere ting det ryker av:

Magda gjennomskuer sirkustrikset med Pontus. Direktøren har båndopptaker som spiller musikk gjemt i pianoet, og det er han som komponerer diktene også. Hun liker slett ikke løgn, bedragere og juksemakere. Hun slutter på sirkuset, og smugler med seg Pontus hjem.

De to blir gode venner, og hun oppdaget en ting til. Pontus kan likevel, det var mer enn et sirkustriks. Hjem til deg er en fargerik og varm fortelling om grådighet og godhet som jeg ble glad av og lese. Jeg ble også oppmerksom på verdier, og hva som er viktig for meg også. Jeg vil stole på meg selv, og pusle med det jeg er god på.

Det handler om å tro på seg selv, og å bli møtt på en måte som gir grobunn til å blomstre. Eller skrive, som Pontus (og meg?) Illustrasjonene virker gjennomarbeidede og forteller mye av teksten, så den egner seg godt til høytlesning for mindre barn også. De er også veldig vakre! Terningkast sterk fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s