bokanmeldse

«Dette er tiden for å holde ut (…)»

Noen ganger glemmer jeg hvor mye et lite dikt kan si. Med boka Jeg er loddrett av Sylvia Plath, gjendiktet av Hege Woxen (Tiden Norsk Forlag 2022, lesereksemplar fra forlaget) slo det meg som et aha, er det dette som kan sies så presist, så kort, så detaljer og rikt om livet?

Sylvia Plath levde fra 1932 til 1963. Likevel har hun vært her ved min side i mitt voksenliv, fra jeg var innlagt på Aker sykehus en periode på akuttpsykiatrisk med en pappeske til «bokhylle» like ved sengen. Der lå boka Tre kvinner som jeg fikk foreldrene mine til å kjøpe, en veldig tynn diktsamling, som virkelig evnet å snakke til meg.

Jeg er loddrett er dikt i utvalg, plukket ut og gjendiktet av Woxen. Tittelen på innlegget mitt, er hentet fra diktet Overvintring som står i denne samlingen, om en birøkter og hvordan biene skal leve. Det er noe å si til seg selv, på vinternetter. Andre fine bilder er det også med bier, jeg leste «Du arver hvit lyng, en bies vinge / to selvmord (…)» i diktet Herregårdshagen.

Det er så mye her, som både blomstrer og visner. Det er liv, det er død. Et siste sitat må jeg få med, for det fyller meg og svever i meg. Det er i diktet Ballonger: «og lener seg / tilbake, velfylt mugge / som betrakter verden klar som vann (…)»

Sylvia sitt liv har preget hvordan folk har lest litteraturen hennes, som mye av den var gitt ut etter hennes selvmord. Det eneste som virkelig plager MEG i dette, er at hun ikke kan gjenopplives og få skrive mer, hun som – som jeg – levde et både mulig og umulig liv. Men heldigvis, Sylvia sin stemme finnes i alle fall i litteraturen, både i historien og nåtiden. Hun er en av verdens mest leste poeter.

Det er etterord av forfatter og professors Janne Stigen Dragsholt i denne boka, som gav meg et videre innblikk og dypere kontekst til flere dikt, dikt som engasjerte meg og som det føltes godt å feste et anker i. Jeg kunne nesten tatovert noen av diktene på meg jeg, slik sjømenn ofte tatoverer anker, eller linjer fra dem, så vakre og sterke er de, selv om jeg ikke planlegger noen flere tatoveringer da, men tanken, den slo meg. Jeg elsker denne gjendiktningen, Sylvia når fram på norsk her. Terningkast 6.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s