Hverdag

Snarleste april

April har vært her, og lagt igjen vår (nesten sommer, til tider). Med påske og symbol for liv, har jeg levd denne måneden og, så godt jeg kan, og har lest og skrevet som jeg trives med. Jeg har ikke sett så mye på tv (de fleste av ukas dager ikke noe som helst tv), men kan nevne serien Folk med angst på Netflix – en miniserie basert på romanen med samme tittel av Fredrik Backmann (ikke sett helt ferdig, men skal) – musikken i The Voice som jeg fortsatt følger litt med på, The Good Doctor som er favorittserien min, også er sommerhytta i gang nå da. Det kan være litt fint å se på nå, mens sommeren bretter seg ut for oss. Gøy er også Korps United man kan se søndag på Tv2. Når det gjelder fotografering, fikk jeg tatt bilder av froskene lørdag 23. april, noe jeg håper jeg kan fortsette med hver vår jeg lever.

Her er listen over bøkene jeg har lest april 2022:

1. Popsongar av Frode-Grytten, en spennende novellesamling på nynorsk fra 2001, annerledes oppsett og mange referanser fra musikkens univers. Jeg likte den!
2. Darwins sporvar av Marit Kaldhol, også denne på nynorsk, en liten roman om en voksen datter og moren hennes når moren ligger for døden. Korte sider og to perspektiv med to stemmer. Interessant lesning.
3. Norsk etymologisk oppkok av Kristin Fridtun, og undertittel på boka er: Du veit ikkje kva du snakkar om. Sakprosa om hverdagsordene. Satte i gang tanker og bevisstheten rundt ordene gjør meg enda mer oppsatt spå å bruke ord på ulike måter, finne bilder som treffer blink.
4. Jeg er loddrett av Sylvia Plath som inneholder dikt i utvalg, plukket ut og gjendiktet av Hege Woxen. Presis, detaljert, magiske skildringer. En slags favorittdiktbok for meg!
5. små, hellige løgner av Anne Linnestå, en diktsamling som jeg virkelig likte å lese. Hun setter ord på ting, på en måte jeg ikke har tenkt på de på før. Jeg ble beriket. Jeg vil ikke kopiere andres ord, jeg vil lage mine egne dikt, men disse her gav meg virkelig lyst til akkurat å lage mitt eget – når jeg ser hvordan andre finner og bruker sin unike stemme, og treffer meg. Nå vil jeg skrive og treffe noen, kanskje deg.
6. Celestine av Olga Ravn, dansk forfatter som utgis på nynorsk her. Denne leste jeg i påskeferien min, og jeg valgte den fordi den kunne funke litt som påskekrim for meg, uten å være krim. Det var med et spøkelse, og det er det jo ikke i det mer virkelighetsnære jeg ofte leser. Dette ville jeg livne opp min ferie med!
7. Hu av Aasne Linnestå, diktsamling med særegen stemme, flotte ordbilder, dikt som satte seg i meg, med setninger der hoggormen slaktes, og «hu» i en kjole av måne og orm.
8. Stigninger og fall av Josefine Klougart, en varm og poetisk roman om oppvekst. Litterær perle, med språklige bilder som er berikende.
9. Kvartett av Paal-Helge Haugland. Kvartett 2008 består av fire selvstendige diktsamlinger, Gs bok, Dantes oske, Passasje og Visum. De utfyller hverandre, akkurat som jeg syns alle årstider er viktige. En veldig givende og inspirerende samling å lese.
10. Draumeskrivar av Gunnhild Øyehaug, novellesamling som er surrealistisk, drømmene og veldig fin!
11. Songbok for hesten av Arne Ruset, en roman om sinnssykdom såvel som bygdekrønike. Et vart og vakkert eventyr å lese.
12. Mi brilljante venninne av Elana Ferrante, en flott første bok det som utgjør en kvartett fra Napoli. Jeg vil lese de andre bøkene også, etterhvert.
13. Hagesang av Aasne Linnestå, en fargerik roman som synger i meg og sprenger skalaer for hva som er mulig, å skrive. Jeg vil skrive en ny verden, jeg også. Jeg håper jeg ikke blir falsk! 🙂
14. Ho av Christine Kjellstrøm Melby, en diktsamling om ensomheten i en vinterdepresjon, vakker og velformulert.
15. Nynorsk for dumskallar, en guide og håndbok som er nyttig når man vil skrive på nynorsk. Interessant lesning og godt oppslagsverk!
16. Johannas åpenbaringer av Aasne Linnestå, en roman om å elske, blant annet. Naturen, mennesker, alt dette overveldende vi lever i og med.
17. Året av Tomas Espedal, et helt år skildret poetisk, om å leve med kjærlighetssorg, men også så mye mer. En klok beretning, som er både et dikt og en roman for meg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s