bokanmeldse

En rett krøll

Jeg har lest Krill av Asbjørn Stenmark (Solum bokvennen 2022). Boka mi er fått som lesereksemplar fra forlaget.

Krill bor med bestemor. Krill og bestemor er ikke alltid enige. Krill får skjegg før han får lov å begynne på skolen. Bestemor endrer reglene i spill. De spiller Yatzy, de er spill levende og stikker tollekniver i mager.

Det er en liten roman for voksne med korte kapitler på rundt en side hver seg, som alle er meningsbærende i seg selv. Romanen er alvor og humor, i en nydelig og spesiell skjønnlitterær utførelse. Krill har endret på sitater av Bjørnstjerne Bjørnson og skriver historie. Sin historie, som jeg leser med entusiasme, nysgjerrighet og glede.

Samtidig får jeg lov å kjenne at livet også kan være tøft. Det er melankoli, men på en måte som får meg til å likevel kjenne meg blid, inni meg, mens jeg sitter med boka, leser Krills psykologi, drar på besøk på Krills Corner og får dikt og sjel i stedet for pølse. Når Krill doper seg, er det dikt som settes inn i årene. Blodet mitt bruser, jeg vil skrive. Terningkast på vei mot himmelen, vil sekseren få englevakt?

Boka krøller sammen livet, bretter det ut. Det er en uvanlig bok, som kanskje ikke vil falle i god jord hos den helt vanlige, eller så vil den virkelig få spire der og bli til det største diktet den vanlige noen gang har sett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s