bokanmeldse

Kort og lang, leverer livets gang

Jeg har lest Mona Høvring sin lille, underfundige roman Camillas lange netter (Forlaget Oktober 2013). Det er en poetisk, tettpakket, dyp og lett bok.

Ja, jeg selvmotsiger meg selv. Skriver med og mot mine egne argumenter. Og det gjør meg glad: At boka ikke bare er én ting, men noe jeg virkelig blir truffet av, slått av, og også vugget fram og tilbake i. Som skikkelig spennende godnatthitorie, midt på lyse dagen.

Boka springer ut fra Camilla Collets erindringsverk I de lange Nætter (1862). Romanen jeg leste nå, er helt relevant, up to date, dagsaktuell, slik skriften og kjærligheten alltid er med oss. På den ene eller andre måten, vil jeg eller ei, gifte meg, eller sovne hen. Den tar for seg oppvekst, tilhørighet, mangel på søvn.

Boka består av små fortellinger med stor innlevelse og intensitet. Sammen danner de et liv, skriver livsløpet fram, vil jeg si. Og boka gjorde meg selv glad for at jeg lever:
Når jeg lever, har jeg mulighet til å lese, skrive, erfare andre mennesker. Som lever nå, som forfatteren og alle rundt meg selv, og mennesker som har levd før, som Collet og diverse forfattere jeg setter svært høyt.

Språket har mange ord jeg selv ikke bruker når jeg skriver bokmål, former jeg kjenner best fra nynorsk. Men det giør nok boka veldig tro mot områdene den skildrer, som Hurdal, Eidsvoll, jeg kan nevne ord som søvnlaus. En historisk, litterær bygdeoriginal? Tro mot språk og liv. Romanen er skrivekunst – på høyt nivå. Da jeg satt og reflekterte over leseopplevelsen, begynte jeg å fable: Kan jeg klippe ut sidene, lime de på veggen, lage kollasj med Monas bokstavkunst?

Jeg slo det fra meg, jeg vil ha boka hel og komplett, og forfatteren trygt i hylla mi eller på nattbordet, som det høver seg, meg. Terningkast sterk femmer. Neste gang jeg ikke får sove, skal jeg nyte dette sitatet fra de to siste sidene:

Ja, la oss våke og be. La ss ikke knurre og klage over den lange, søvnlause natta og den døsige dagen. La oss våke mjukt og mildt til søvnen endelig kommer, den søvnen som skal gjøre slutt på den lange, dunkle livsnatta.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s