Hverdag

Juli juger ikke

Så har kanskje den største feriemåneden vært her. Tre av ukene, hadde jeg fri. Det betydde også litt ekstra god lesetid. I tillegg var det Fotball EM for kvinner å samles om, sånn i stua på en del av kveldene. Jeg har sett på programmer som Allsang på grensen, Gi labb og Norges sprekeste. Jeg har sett et par filmer på gode, gammeldagse DVD-er: Avatar, Mannen som elsket Yngve og Jeg reiser alene. Jeg har en del tanker som flakser, og følelser som slites og jeg sliter nok meg selv en del ut. Da har jeg det veldig godt med bøkene mine. De tok i mot meg da jeg kom hjem fra sykehuset. De fikk ny bokhylle å stå i kjøpt på IKEA denne måneden. Da jeg hadde snakket med veldig mange i telefonen for å ordne noe med apoteket, og fartet rundt fra sted til se veldig stresset, samlet jeg meg med dem i hendene etterpå. Og jeg kom meg på nett, på linje med meg selv. Jeg har skrevet litt selv også, det er en del av å være meg – det å lage tanker om til tekst.

Leseliste:
– Jakob og Neikob og tidsmaskinen av Kari Stai, en skikkelig morsom og treffsikker barnebok
– Stripekalven av Marit Kaldhol, bildebok for barn som kommer til å stå seg i meg for alltid
– Å paradis, diktbok av Mona Høvring som gav meg nye, fine og alternative tanker i hodet
– Fire store av Jan Inge Sørbø, sakprosabok om fire kvinnelige forfattere som har vært viktige for vår litteraturhistorie og videre i nåtiden, men som ikke fikk oppmerksomheten de fortjente i sin samtid
Smadra av Brynjulf Jung Tjønn, hørt som lydbok. En god opplevelse, om vondt tema: omsorgssvikt/vold.
Splintra av Hilde Myklebust, en vakker, intens, følelsladd ungdomsroman om å ha en god venn som blir kreftsyk, samtidig som livet leves parallelt med musikk, fester og forelskelse.
– stilk med to, dikt for unge av Marit Kaldhold. Inspirerande øyneåpner
Helt vanlige mirakler, en diktsamling jeg likte av Mona Høvring
– Historien om det tapte barnet av Elena Ferrante, kvartetten er nå lest ferdig, jeg storkoste meg
Grapefrukt av Yoko Ono, en unik opplevelse
Sommerboken av Tove Jansson, hva passer bedre å få lest i sommer?
Jente, 1983 av Linn Ullmann, en sjangeroverskridende roman som fikk meg ut i kantene og inn i rammene
– Arbeidet mitt av Olga Ravn, en roman som blander sjangre, dikt og lange tekster, drama-replikker er også med, og utgjør til sammen en historie om å få barn, og rett og plikt rundt forfattervirksomhet. Underholdene og god, reflekterende leseopplevelse
– Hjertestopper volum 2 av Alice Oseman, bok nummer to i tegneserieroman-serien med skeiv tematikk og guttene Charlie og Nick. Jeg nyter disse bøkene, med litt klump i magen for det som er sårt når en er ungdom – og når en er voksen og ikke kan ta igjen det tapte
– Krill av Asbjørn Stenmark, en liten og kjempemorsom roman for voksne som leker og forandrer hvordan jeg ser på verden, og samtidig rommer et alvor, en melankoli, gir komplette liv, jeg skriveglede, gir meg – en unik opplevelse og lyst til å fortsette å lese, skrive, leve
– Jeg grunnla De forente stater av Hilde Susan Jægtnes, en historisk – og levende, lærerik og engasjerende for meg – roman om USAs tilblivelse
– Jente i bitar av Sissel Bjugn/Fam Ekman, en bildebok om når ting går litt i stykker, og hvordan ei jente kan bli hel igjen. En viktig, og god bok å få lese og oppleve.
– Camillas lange netter av Mona Høvring, en historisk litterær bygdeorginal? Jeg likte denne lille romanen, som er basert på Camilla Collets erindringsverk fra 1862. En liten roman, med et stort liv å by på. Den består av korte, intense fortellinger.
– Tonje Glimmerdal av Maria Parr, en fornøyelig barne/tidlig ungdomsroman om å vokse opp i en dal, et møte med en rekke utfordringer og en oppvisning av morsomme, sprø og gode løsninger. Det går ned og det går opp!
Emily Forever av Maria Navarro Skaranger, en annerledes liten roman, som gir både skrivelyst og stor interesse for persongalleriet i boka. Den allvitende fortelleren var annerledes, kommenterende, småfrekk og frigjørende å lese.
– Reisa til H. av Marit Kaldhol og Justyna Nyka, en underholdende, søt og inspirerende barnebok, som får fram det viktige og fine planlegging kan være. En blanding av fantasi og tanker og følelser og konkrete fakta, som det å være mor, far og barn – en fin trio.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s